Sunak najavio: Opet ćemo udariti Hute!

Velika Britanija spremna je da ponovo preduzme vojnu akciju protiv Huta.

Ovo je saopštiobritanski premijer Riši Sunak nekoliko sati nakon što je militantna grupa sa sedištem u Jemenu ispalila još jednu raketu na američki brod u Crvenom moru.

Sunak se danas obratio poslanicima prvi put od kada je Velika Britanija učestvovala u vazdušnim napadima na Hute u petak uveče, braneći odluku da se napadi otpočnu, bez odobrenja parlamenta.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

On je upozorio da bi Velika Britanija mogla da pokrene nove napade ako Huti nastave da budu pretnja međunarodnoj plovidbi u regionu.

“Ova akcija je preduzeta u samoodbrani. To je bio neophodan i proporcionalan odgovor na direktnu pretnju britanskim brodovima, a samim tim i Velikoj Britaniji.

Pretnje pomorstvu moraju prestati. Nezakonito zadržana plovila i posade moraju biti pušteni.

I ostajemo spremni da naše reči potkrepimo delima”, poručio je Sunak poslanicima, prenosi Gardijan.

Napade su pozdravile glavne britanske opozicione stranke, a lider laburista Kir Starmer rekao je da su britanski napadi bili proporcionalni, ograničeni, ciljani i usmereni na zaštitu života civila.

Međutim, nekoliko poslanika je postavilo pitanje zašto parlament nije prethodno pozvan da raspravlja o ovoj akciji. Lider liberalnih demokrata Ed Dejvi, rekao je da je nedostatak parlamentarne debate “za žaljenje“.

Sunak je istakao da je privržen ideji da se konsultuje sa parlamentom pre nego što preduzme vojnu akciju, principu koji je parlament uspostavio glasanjem o ratu u Iraku i koji je sprečio vladu da preduzme akciju u Siriji 2013. godine.

“Bilo je neophodno da se brzo reaguje…da bi se zaštitila bezbednost ovih operacija”, naveo je premijer.

Neki poslanici su upozorili da zapadni udari na Hute rizikuju eskalaciju krize na Bliskom istoku, kao i da vojna intervencija koja počinje kao ograničena može brzo da eskalira i čak da uvuče zemlju u rat.

Sunak je odbacio ono što je nazvao “zlobnim narativom“ da su napadi u Crvenom moru povezani sa sukobom između Izraela i Gaze.

“Važno je da se angažujemo sa našim saveznicima i ostalima u regionu kako bismo objasnili šta smo uradili i zašto”, rekao je premijer i dodao da Velika Britanija želi smanjenje tenzija u Crvenom moru.

Ministar odbrane Grant Šaps danas je izjavio da Velika Britanija nema nameru da pokrene novi napad, ali da to može učiniti ako bude bilo potrebno.

“Iako je ovo bio poseban deo precizno ciljane vojne akcije, nećemo se pomiriti sa trajnim zatvaranjem glavnih plovnih puteva”, rekao je Šaps.

U petak je 10 zemalja, predvođenih Sjedinjenim Američkim Državama sprovelo zajedničku akciju protiv Huta, koji su poručili da će uzvratiti.

Tanjug

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Rusi snažno krenuli, na Časov Jar i Krasnogorovku i ka Kupjansku i Torecku!

Ruska vojska ponovo je odlučnije krenula na Časov Jar. I sa severa, sa strane Bogdanovke …