Saudijski prestolonaslednik privatno ismeva Bajdena – WSJ

Američki predsednik i Mohamed bin Salman se „ne vole i ne veruju jedan drugome“, kažu izvori za novine.

Američko-saudijski odnosi se „pucaju”, zbog nesklonosti i nepoverenja između predsednika Džoa Bajdena i prestolonaslednika Mohameda bin Salmana, objavio je u ponedeljak Volstrit žurnal, pozivajući se na vladine izvore u Rijadu.

37-godišnji prestolonaslednik, koji je svakodnevni vladar Zalivske monarhije i sin kralja Salmana, „nasamo se ruga predsedniku Bajdenu“, ismejava njegove brojne javne gafove i „dovodi u pitanje njegovu mentalnu oštrinu “, navode izvori lista.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Par se „ne vole i ne veruju jedan drugom“, a princ je navodno „mnogo preferirao“, bivšeg predsednika Donalda Trampa.

Bajden se odbio od optužbi da su se njegovo fizičko i mentalno zdravlje pogoršalo – tvrdnje su pogoršane brojnim nesrećama u javnosti, gde je predsednik saplitao svoje reči i delovao vidno zbunjeno, na događajima.

U intervjuu za MSNBC u nedelju, Bajden je priznao da je „legitimno“ da Amerikanci imaju zabrinutost, zbog njegovih poodmaklih godina ali je insistirao da je, u formi i zdrav.

Dok geopolitičke i ekonomske sile godinama zabijaju klin između Vašingtona i Rijada, lično neprijateljstvo između Bajdena i MBS-a je „produbilo napetost“, navodi list.

Odluka Saudijske Arabije da smanji proizvodnju nafte i podigne cene sirove nafte usred visoke inflacije uoči američkih međuizbora učvrstila je loš osećaj, a Bela kuća je nedavno priznala da „preispituje“ svoj odnos sa kraljevstvom.

Bajdenova administracija je takođe gledala na smanjenje proizvodnje nafte, kao na to da Rijad nudi ruku ruskom predsedniku Vladimiru Putinu usred ofanzive Moskve na Ukrajinu, koja je u toku, pošto je podigla cene nafte i „pomogla u finansiranju” ruskih vojnih napora, podrivajući sankcije Zapada.

Saudijski ministar odbrane Kalid bin Salman rekao je da je “zaprepašćen” optužbama da je Rijad, stao na stranu Moskve u sukobu.

Saudijski ministar spoljnih poslova princ Fejsal bin Farhan demantovao je tvrdnje da je prestolonaslednik ismevao Bajdena, nazvavši ih „potpuno lažnim“ navodima anonimnih izvora.

Lideri Rijada uvek imaju „najveće poštovanje“ za američke predsednike, rekao je on za Žurnal.

Slom u odnosima nije dobar ni za jednu stranu, a VSJ napominje da dovodi u opasnost protivterorističke operacije, kao i napore SAD i Saudijske Arabije da „zauzdaju Iran“.

Dok je Bajden javno udario pesnicom MBS-a tokom svog putovanja u Džedu u julu, princ je navodno bio ljut što je američki predsednik više puta pokretao pitanja ljudskih prava, uključujući ubistvo Džamala Kašogija, kolumniste Vašington posta, 2018.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Vučić pokazao komandantu KFORA mogućnosti Vojske Srbije, a zatim isprozivao Stejt department, Nemce i Euleks da su lažovi… – VIDEO

“Pre 10 godina ništa od ovoga nismo imali, a sada se može videti koliko je …