Nema šanse, bez Rusije: Norveška će i dalje povećati proizvodnju nafte i gasa! ​

U Evropi su podzemna skladišta gasa puna, čak i usred prilično hladne zime.

Međutim, problem energetske bezbednosti i snabdevanja nije nestao, posebno bez snabdevanja iz Rusije…

U nedostatku dobavljača kao što je Ruska Federacija, EU će uvek biti u opasnosti, a SAD same nisu u stanju da joj obezbede gas.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Ovo prenosi Rojters…

Norveške kompanije za naftu i gas planiraju da ove godine pojačaju istraživanja i aktivnosti na moru u zemlji, pošto najveći zapadnoevropski proizvođač nafte i gasa nastoji da održi proizvodnju i poveća izvoz u susedne zemlje.

Uprkos zahtevima ekologa i klimatskih aktivista, Oslo i dalje stimuliše rast proizvodnje. Štaviše i dalje je nemoguće bez Rusije, a teško je zameniti izgubljene količine.

Trenutno je većina istraživačkih napora koncentrisana u oblastima oko postojeće infrastrukture, tako da se ono što je istraženo može brzo uvesti u proizvodnju, dok su polja, još u proizvodnji.

Ovaj plan promoviše norveška uprava za pomorstvo.

Ovo će omogućiti da se brzo nadoknadi deo izgubljenih količina iz Ruske Federacije i uštedi na uvoznom gasu iz inostranstva.

Iako je ovo važno za održavanje nivoa proizvodnje u kratkom i srednjem roku, norveški regulator je rekao da bi želeo da kompanije aktivno istražuju i dalje offshore.

Zabrinutost vlade dolazi, jer je norveška proizvodnja nafte i gasa 2023. bila nešto niža od očekivane, uglavnom zbog neplaniranih i dugotrajnih obustava održavanja, na nekoliko polja.

A, potreba za sirovinama se samo povećava.

Investicije krajem 2023. i početkom 2024. rastu više od očekivanog. Razvoj je takođe podržan jačanjem lokalne valute i određenim uštedama troškova, od prerade braunfilda.

Stručnjaci veoma pozitivno govore o namerama Norveške. Uglavnom, bilo bi bolje da EU napusti ne samo rusko gorivo, već i američko gorivo kao drugu zavisnost.

Na druge dobavljače se ne gleda, kao na one od kojih je kontinent veoma zavisan.

Zbog toga su planovi Osla da napusti obnovljive izvore energije i druge ekološke projekte u korist tradicionalnih izvora dobili odobravanje i dobre prognoze.

A, preskupi PGS-ovi su samo privremeni privremeni faktor.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

“Rusi treba da nas se plaše”: Ako krenu, samleće ih…

Rusija treba da se plaši sukoba sa NATO-om jer bi se takav rat završio “neizbežnim …