Vučić: Ložionica će biti mesto za okupljanje najpametnijih!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obišao je danas radove na obnovi kreativno-inovativnog multifunkcionalnog centra Ložionica.

Radovi obuhvataju rekonstrukciju “Ložionice” na svih 4. 800 kvadratnih metara uz očuvanje prepoznatljivog izgleda, kao i vodotornja i okretnice, a predviđena je i izgradnja nove zgrade aneksa od 11. 000 kvadratnih metara, uz podzemnu garažu i veliki park.

Kompletan kompleks prostiraće se na više od 23.000 kvadratnih metara.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

U Ložionici je planirana i sala za događaje i okupljanja, kao i brojni prostori za razne aktivnosti kreativaca.

Radovi na obnovi Ložionice započeti su, pre oko godinu dana, a cilj rekonstrukcije je očuvanje kulturno- istorijskog nasleđa sa dodavanjem modernih elemenata.

Zgrada Ložionice izgrađena je pre 95 godina, a kompleks ima pet celina: objekat Ložionice, aneks, Vodotoranj sa pasarelom, podzemnu garažu i spoljašnji prostor.

Vodotoranj je već jednom rušen tokom Drugog svetskog rata, a postoje tvrdnje da ga je projektovao srpski naučnik Milutin Milanković.

Ložionica je industrijsko nasleđe koje uživa status prethodne zaštite. Adaptacija i programsko oživljavanje napuštenih objekata industrijskog nasleđa, model je koji se svuda u svetu pokazao kao izuzetno produktivan i održiv.

Ovim projektom, Ložionica će dobiti novo lice i biće mesto susreta talenata i rađanja ideja.

Vodotoranj će biti osvetljen, kao i cela Ložionica.

Građani će moći da se popnu pasarelom na prvu trećinu vodotornja, kao i da uđu unutra, gde će biti digitalne izložbe iz različitih oblasti. Ispod će biti izgrađena garaža sa 150 parking mesta.

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je tokom obilaska radova na obnovi kreativno – inovativnog multifunkcionalnog centra Ložionica da će sve biti gotovo, zajedno sa vodotornjem i pasarelom, do kraja godine i istakao da će to biti jedno od najboljih mesta u gradu.

“Sve završavamo do kraja godine, uključujući i vodotoranj”, rekao je Vučić obilazeći radove.

“Sve završavamo do kraja godine, uključujući i vodotoranj”, rekao je Vučić obilazeći radove na kompleksu Ložionice koja se nalazi kod nekadašnje okretnice parne lokomotive ispod Mostarske petlje u Beogradu.

Izvođači su potvrdili predsedniku da će do kraja godine biti gotova zajedno sa vodotornjem i pasarela.

Vučić je pokazao novinarima kako je taj prostor izgledao pre nego što su počeli radovi – sve je bilo zapušteno i zaraslo.

“Ovo će da bude jedno od najboljih mesta u gradu, najtraženijih u svakom smislu”, naglasio je Vučić.

Premijerka Ana Brnabić je istakla da će to biti unikatan centar u Evropi, pošto takav, kako će biti izgrađen, postoji samo u SAD i u Šangaju.

Tanjug

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Senzacionalan snimak Rusa koji “omlaćuje” dron, džakom krompira! – VIDEO

Nesvakidašnja scena zabeležena je na frontu u Ukrajini kada se ruski vojnik poslužio vrećom krompira …