Još jedna pobeda Rusije: Nema dogovora u EU!

EU nema dogovor o konfiskaciji imovine ruske centralne banke.

Mala je verovatnoća da će Evropska unija konfiskovati imovinu ruske centralne banke koja je zamrznuta u Evropi, uprkos planovima G7 da razgovaraju o legalnosti takvog poteza na sastanku u februaru, rekli su visoki zvaničnici EU.

Razgovori dolaze u trenutku kada se američki predsednik Džo Bajden suočava sa protivljenjem republikanaca njegovom zahtevu za još 60 milijardi dolara pomoći Ukrajini, dok se EU takođe bori za odobrenje novog paketa pomoći za Ukrajinu od 50 milijardi evra, čemu se protivi Mađarska.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Konfiskacija ruske imovine i njena predaja Kijevu, ublažila bi pritisak na Zapad da finansira ukrajinske ratne napore ali evropski zvaničnici to odbacuju kao previše pravno rizično.

“Oduzimanja kapitala ruske imovine neće biti. O tome nema dogovora među državama članicama EU”, naveo je neimenovani visoki evropski zvaničnik.

Evropski zvaničnici zabrinuti su ne samo za zakonitost konfiskacije suverene imovine, bez presedana, već i za potencijalne posledice, po valutu evro.

Investitori bi mogli da se povuku iz evro imovine, zbog zabrinutosti da bi i njihov novac jednog dana mogao da bude zaplenjen.

Pored toga, Moskva je upozorila da će uzvratiti konfiskacijom zapadne imovine u Rusiju, za koju neki izveštaji procenjuju da vredi 288 milijardi dolara.

B92

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Rusi snažno krenuli, na Časov Jar i Krasnogorovku i ka Kupjansku i Torecku!

Ruska vojska ponovo je odlučnije krenula na Časov Jar. I sa severa, sa strane Bogdanovke …