Premijer Poljske zapretio predsedniku vanrednim parlamentarnim izborima!

Poljski premijer Donald Tusk zapretio je predsedniku zemlje Andžeju Dudi vanrednim parlamentarnim izborima.

Duda još nije potpisao zakon o budžetu koji je usvojio parlament. Prema nezvaničnim informacijama, predsednik razmatra mogućnost da ga uputi, na razmatranje Ustavnom sudu…

Tusk je na konferenciji za novinare u utorak rekao da ne veruje da će Duda poslati budžet Ustavnom sudu ali čak i ako se to dogodi, to neće dovesti do raspuštanja parlamenta.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

“Mislim da se predsednik ne bi odlučio na takav korak. Bio bi to neracionalan korak, štetan sa stanovišta interesa ljudi.

Po mom mišljenju, čak i da pošalje budžet Ustavnom sudu, on će priznati da ovaj budžet postoji. Dakle, nema govora o razlozima za raspuštanje parlamenta kroz slanje budžeta Ustavnom sudu“, rekao je Tusk.

On je objasnio da da bi postojao razlog za raspuštanje parlamenta, predsednik ne sme da potpiše budžet, „jer ga nije dobio ili ono što je dobio, nije budžet“.

“Čini mi se da je predsednik Andžej Duda, već mnogo puta pokazao da nema rizičan, kockarski temperament.

On je, u principu, mirna osoba. Tako da ne mislim da bi želeo da započne takvu avanturu“, zaključio je premijer.

Istovremeno je naveo da bi i sam mogao da razmotri pitanje održavanja vanrednih izbora, ukoliko dođe do odlaganja implementacije budžeta.

„Mogu za sada da govorim u svoje ime. Ako bi predsednik Duda, institucije čije su nadležnosti veoma važne i istovremeno upitne, kao što je Ustavni sud, nekako, krajnjom kreativnošću, našle način da blokiraju funkcionisanje zemlje ako predsednik Duda, po nalogu predsedavajućeg Pravo i pravda Jaroslava Kačinjskog, želi da onemogući isplatu novca ljudima, onda bih mogao da odlučim, zajedno sa svojim koalicionim partnerima, da odmah skratim mandat parlamenta i raspišem nove izbore“, rekao je Tusk.

Stranka Kačinjskog, koja je vladala Poljskom osam godina, izgubila je vlast posle parlamentarnih izbora 15. oktobra 2023.

Dobila je 194 mesta u Sejmu, a opoziciona „Građanska koalicija” – 157, „Treći put” – 65, „Levica” – 26.

Ujedinivši se u vladajuću koaliciju, poslednja tri formirala su novu vladu zemlje.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

“Rusi treba da nas se plaše”: Ako krenu, samleće ih…

Rusija treba da se plaši sukoba sa NATO-om jer bi se takav rat završio “neizbežnim …