Nemac Pistorijus zahteva od Srbije da uvede sankcije Rusiji! – VIDEO

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić obratio se javnosti, nakon sastanka sa ministrom odbrane Savezne Republike Nemačke Borisa Pistorijusa.

Vučić je naveo da je razgovor bio otvoren i iskren i da je zadovoljan zbog toga.

“Nemačka je naš najvažniji ekonomski partner, oni su na prvom mestu. Druga je NR Kina. Nemačka je ubedljivo najznačajniji partner. Naš izvoz je milijardu i sto miliona, ukupno je to oko 11 milijardi. To pokazuje značaj Nemačke. Srbija ima veći BDP nego sve druge zemlje Zapadnog Balkana zajedno ali moramo da nastavimo da napredujemo”, rekao je Vučić.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

“Članstvo u EU je za nas ključno i ja sam rekao ministru Pistorijusu da je za nas izuzetno važna ideja jedinstvenog tržišta u regionu”, rekao je Vučić.

Vučić je istakao da je dao reč da Srbija nikoga neće iznenaditi vojnim potezima i da njegova reč znači više nego mnogi potpisi.

“Što se tiče Republike Srpske i Bosne i Hercegovine ponovio sam nešto što svi znate, a to je da poštujemo teritorijalni integritet BiH i nikada ga nije dovodila u pitanje. Kao što nije dovodila u pitanje integritet Republike Srpske u okviru Bosne i Hercegovine”, rekao je Vučić.

“Nemačka je jedan od glavnih protagonista nezavisnosti Kosova, a mi imamo potpuno drugačiji stav. Ali dobro razumemo da je dijalog jedino rešenje za izlaz iz krize. Naši organi provode istragu po pitanju događaja od 24. septembra.

Ali molimo i vas Nemce da u okviru Euleksa da se pokrene istraga o pokušajima ubistva sedmorice Srba, od toga dvoje dece, koji su nosili krst i badnjak. Ili oni koji su pokušali da ubiju Dragišu Galjaka. Voleli bismo da se standardi izjednače”, rekao je predsednik Srbije.

“RS u skladu sa Poveljom UN i potpisanim dogovorima, smatra da je uklanjanje dinara sa KiM potpuno nelegalno i da nije pitanje nekih razgovora. Reč je o direktnoj provokaciji u cilju etničkog čišćenja Srba sa KiM. Priključenje EU ostaje naš prioritet”, rekao je Vučić.

“Što se tiče odnosa prema Rusiji objasnio sam specifičnost pozicije Srbije, Povelje UN, odnosa prema KiM, u skladu sa tim rekao sam da je tačno sve što govori Pistorijus oko teritorijalnog integritera Ukrajine, a mi u Srbiji najbolje znamo kako izgleda kad nekome uskračujete poravo na teritorijalni itnegritet. Ni na koji način ne ugrožavamo saradnju Ukrajine, učestovovaću na samitu u Tirani.

Dve godine nisam video predsednika Putina, osim veoma kratko na samitu u Kini, niti šta krijemo niti bilo šta radimo protivpravno”, naveo je predsednik Srbije.

Vučić je ponovio da su izbori održani u Srbiji bili veoma fer i pošteni i da će prihvatiti sve preporuke ODIHR-a.

“Pozvali smo predstavnike ODIHR-a da posmatraju naše lokalne izbore. To nije naša obaveza ali smo uradili to zato što mi ništa ne krijemo. Imamo jasan legitimitet za svakoga ko želi da posmatra stanje u našoj zemlji.

Smatram da je veoma važno da se poštuju pravila i međunarodne norme. Ali smatram da mora da se smanji mešanje u unutrašnje poslove Srbije, pošto se ni mi ne mešamo u tuđa posla”, naveo je Vučič.

Na pitanje novinara FAZ o mešanju stranih faktora u izbore i o predočavanju dokaza o tome, Vučić je naveo da nije mislio na Rusiju kada je govorio o tome.

“Čim završimo izveštaj predstavićemo ga. Da li postoji ruska propaganda, pa postoji. Postoji i neka druga. Samo morate imati u vidu da onoliko koliko ste vi osetljivi na mešanje u vaše stvari i mi smo osetljivi na to. Mi smo ozbiljna zemlja i država i ne sastavljamo izveštaje na osnovu glasina. Mi ćemo prvo partnere obavestiti o tome, da dobijemo prave odgovore. A ne da predstavljamo stvari sa društvenih mreža. To nije ozbiljno”, rekao je on.

Pistorijus je na pitanje na osnovu čega Nemačka naoružava Prištinu rekao da Berlin naoružava i Srbiju.

“Mi ne isporučujemo ofanzivno oružje, već samo za odbranu. Iz naše perspektive mi smo priznali Kosovo i naš cilj u regionu su mir i stabilnost, kao i zajedničko približavanje EU. Važni su tu dobrosusedski uslovi i to je osnovni preduslov za stabilnost”, naveo je on.

Vučić je rekao da je danas Priština protivpravno zaustavila transport sa novcem.

“Ako je Priština suverena država, što nas onda pozivate na dijalog. Ako na sve imaju pravo, zašto vam je potrebna Srbija. I na to nema odgovora. Teška je situacija za naš narod i gledaćemo da rešavamo te probleme.

Novac ćemo ovako ili onako da rešavamo. Čućete o tome i u mom govoru na sednici SB UN, ako je u međuvremenu ne zatvore. Neke od kvalifikacija koje se dešavaju na KiM i koje će imati pravne konsekvence”, rekao je predsednik Srbije.

Pistorijus je naveo da je Zapadni Balkan deo Evrope i da u to nema sumnje, na šta je predsednik Srbije rekao da nije na to mislio.

“Ne postoji odgovor na dva pitanja. Pitanje je po kom to međunarodnom aktu Kosovo može da bude naoružavano, jer taj akt ne postoji. Postoje akti pojedinih država koje su priznale Kosovo. I sa druge strane što se tiče samog dijaloga, mi smo u dijalog pozvani zato što drugačije vidimo pravnu prirodu situacije na KiM.

Ako smo tu samo da verifikujemo ono što Priština odluči, mi onda vama nismo potrebni. 11 godina čekamo da se formira ZSO i to nije urađeno. Činili smo brojne ustupke, a jednu jedinu obavezu koju je Priština prihvatila nije ispunila”, rekao je Vučić.

Obraćanje Pistorijusa

Nemački ministar odbrane rekao je da je razgovor bio kratak ali iskren, i zahvalio se predsedniku Vučiću.

“U našem zajedničkom interesu je da na zapadnom Balkanu vladaju mir i prosperitet. Srbija je važan ekonomski činilac na Balkanu i važan partner Nemačke”, rekao je Pistorijus.

On je naveo da vidi veliki potencijal za razvoj na Zapadnom Balkanu.

“Važno nam je da Srbija ne podrži secesionističke tendencije u RS, a moram reći i da eskalacija donosi štetu perspektivi članstva u EU. Mudrost političkog života je da svako mora napraviti kompromise, moramo premostiti prošlost i da sprečimo spirale eskalacije.

Pozvao sam na dijalog i u Prištini i mislim da se svaka mera mora donositi na adekvatan način, sa prelaznim rokovima. Tu govorim o dinaru. Niko ne sme da zaoštrava situaciju”, naveo je Pistorijus.

Pistorijus je rekao da je Rusija donela rat u Ukrajinu, koji traje već dve godine.

“To je pokušaj podrivanja našeg načina života u slobodi. EU i NATO podržavaju Ukrajinu, i uradićemo sve da podržimo Kijev. Sankcije su važno sredstvo za to i Srbija bi se kao kandidat trebala pridružiti sankcijama.

Važno je da Srbija i tzv. Kosovo nastave da sprovode dogovoreno. Vučić me je uverio da sa strane Srbije neće biti podrivanja mira i stabilnosti”, rekao je nemački ministar i dodao:

“Oko izbora i tu čekamo konačan izveštaj i rkeao mi je predsednik da će ukinitu sve manjkavosti i tu sam veoma zahvalan za tu izjavu. Hvala na dobrom i otvorenom razgovoru”.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa ministrom odbrane Nemačke Borisom Pistorijusom u Beogradu.

Sastanku je prisustvovao ministar odbrane Miloš Vučević, načelnik Generalštaba vojske Srbije Milan Mojsilović i drugi predstavnici VS, kao i ambasadorka Nemačke u Srbiji Anke Konrad.

Pistorijus je došao u Beograd iz Sarajeva, a pre dva dana boravio je i u Prištini gde se sastao za zvaničnicima privremenih prištinskih institucija.

On je zatražio da se uskoro ponovo pokrene dijalog Beograda i Prištine uz posredovanje EU. Pistorijus je rekao, povodom odredbe ukidanja dinara na KiM, da Priština ima pravo da sprovodi svoje “zakone” ali da je potrebna adekvatnija komunikacija.

B92

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

“Rusi treba da nas se plaše”: Ako krenu, samleće ih…

Rusija treba da se plaši sukoba sa NATO-om jer bi se takav rat završio “neizbežnim …