Mađarski parlament uskoro ratifikuje sporazum o pristupanju Švedske NATO-u! — Orban

Mađarski parlament će ratifikovati sporazum o pristupanju Švedske NATO-u na početku prolećnog zasedanja, koje bi trebalo da bude otvoreno 26. februara, rekao je premijer Viktor Orban u svom godišnjem govoru o političkim prioritetima zemlje.

„Naš spor sa Švedskom se bliži kraju. Zajedno sa švedskim premijerom [Ulfom Kristersonom] preduzeli smo važne korake, na obnovi poverenja..

Približavamo se da bismo mogli da ratifikujemo prijem Švedske u NATO na početku prolećnog zasedanja parlamenta, “, rekao je Orban nacionalnoj televiziji.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Prolećno zasedanje mađarskog parlamenta počeće posle zimskih praznika 26. februara.

Vlada Mađarske je još u leto 2022. podnela parlamentu predlog zakona o odobravanju članstva Švedske u NATO. Mađarska ostaje jedina zemlja u alijansi, čiji parlament nije ratifikovao ovaj sporazum.

Orban je 23. januara uputio poziv svom švedskom kolegi Ulfu Kristerssonu, na razgovore o pristupanju Kraljevine NATO-u.

U početku je pristao ali je kasnije napomenuo da će doći u Budimpeštu, tek nakon što mađarski parlament ratifikuje sporazum.

Dvojica lidera su se 1. februara sastala, na samitu EU u Briselu.

Vlada je ranije obećala da Mađarska neće biti poslednja zemlja koja neće ratifikovati dokumente o pristupanju Švedske NATO-u.

Turski parlament je 23. januara odobrio kandidaturu Švedske za članstvo u NATO-u, ostavljajući Mađarsku kao jedina zemlja u alijansi čiji parlament, tek treba da glasa o pristupanju.

Orban je 24. januara nakon telefonskog razgovora sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom rekao da vlada podržava pristupanje Švedske alijansi i pozvao je parlament da odobri, ovaj korak.

Mađarski parlament je 27. marta 2023. dao zeleno svetlo za pristupanje Finske NATO-u ali je odložio razmatranje kandidature Švedske.

Dve nordijske zemlje su istovremeno podnele zahtev za članstvo u NATO 18. maja 2022. godine, rekavši da je taj potez podstaknut dešavanjima u Ukrajini.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Rusi snažno krenuli, na Časov Jar i Krasnogorovku i ka Kupjansku i Torecku!

Ruska vojska ponovo je odlučnije krenula na Časov Jar. I sa severa, sa strane Bogdanovke …