Telefonski razgovor Vučić-Putin: Srbija će uz pomoć ruskih stručnjaka pokrenuti proizvodnju vakcina

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas telefonom sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom i zamolio ga da “pomogne da što pre dobijemo dodatne količine ruske vakcine, kako bi što više građana Srbije u najskorijem periodu primilo pouzdanu zaštitu od korona virusa”.

Vučić i Putin su konstatovali da su Srbija i Rusija i u proteklom periodu, obeleženom teškoćama koje je doneo korona virus, potvrdile visok stepen međusobnog razumevanja i prijateljstva.

Vučić je zahvalio predsedniku Putinu za podršku u borbi protiv koronavirusa, a posebno za isporuku vakcine Sputnjik V, jer je doprinela tome da “naša zemlja prednjači u vakcinaciji stanovništva”, saopštila je Služba za saradnju medijima predsednika Srbije.

Vučić je, takođe, naglasio da će Srbija, uz pomoć stručnjaka iz Rusije, izgraditi postrojenja i samostalno proizvoditi vakcine.

Dvojica državnika su konstatovali da prijateljstvo Srbije i Rusije niko ne može da sruši, a da su odnosi dveju zemalja stabilni i da idu uzlaznom linijom.

Oni su u dugom prijateljskom razgovoru, razmotrili čitav spektar tema koje pokrivaju oblasti bilateralne saradnje, kao i regionalne i međunarodne situacije.

Vučić je zahvalio na nepokolebljivoj ličnoj podršci predsednika Putina teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, kao i na aktivnoj podršci ruske države po pitanju Kosova i Metohije.

“Rusija razume naše napore da obezbedimo mir i stabilnost u regionu i spremnost Srbije za dijalog i kompromis kao jedini način za rešavanje otvorenih pitanja”, rekao je Vučić.

Vučić je potvrdio da Srbija namerava da dalje razvija strateške odnose sa Rusijom i konstatovao da su mogućnosti za ekonomsku saradnju mnogo veće od iskorišćenih.

On je, stoga, rekao da “posebnu pažnju treba usmeriti na povećanje robne razmene, završetak tekućih i pokretanje novih zajedničkih energetskih i infrastrukturnih projekata i dalje jačanje saradnje u oblasti tehnološkog razvoja i inovacija, kao i vojno-tehničke saradnje”.

Predsednik Putin je, s tim u vezi, istakao značaj rada Međuvladine mešovite komisije za saradnju, navodi se u saopštenju.

Vučić je naglasio važnost gasovoda Balkanski tok, koji doprinosi energetskoj stabilnosti Srbije.

Predsednik Vučić je izrazio zahvalnost predsedniku Putinu na poruci koju je ministar Lavrov pročitao u Hramu Svetog Save.

(Tanjug)

Check Also

Kirbi: Ukrajina ponovo gubi teritorije, povlačeći se, zbog nedostatka granata!

Bela kuća zvoni na uzbunu, ponovo najavljujući veoma žalosno stanje ukrajinske vojske, koja je izgubila …