Avdejevka je pala, Navaljni je mrtav, Zapad ugašen, a Kremlj udara jako…

Pad Avdejevke, smrt Navaljnog, slabost Zapada i neslanje pomoći Ukrajini prete potpunom transformacijom najvećeg kopnenog rata u Evropi, od Drugog svetskog rata.

Ali, kako piše CNN, na štetu Ukrajine.

Ta američka medijska kuća navodi da su i na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji upozorenja da bi Ukrajina mogla doživeti kolaps na prvoj liniji fronta ako Kongres SAD nastavi da blokira paket pomoći, od 60 milijardi dolara, postala su gorka stvarnost.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Obećanja i retorika sa Minhenske konferencije do sada su slabo urodili plodom – Ukrajina gubi ljude i zemlju i to je neposredna i okrutna realnost, a nakon meseci zastoja, mogućnost sveobuhvatnih i dramatičnih promena, na prvim linijama je sasvim realna, navodi se u analizi CNN-a.

Užasna smrt ruskog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog, ističe se dalje, znači da je brutalnost režima ruskog predsednika Vladimira Putina dodatno eskalirala, a stvari su sve više jasne i evropskim zvaničnicima koji su strahovali da će zapadno zajedništvo biti opterećeno sumnjama u privrženost Donalda Trampa NATO savezu u njegovom mogućem drugom mandatu u Beloj kući.

Ukrajina je objavila povlačenje iz Avdejevke, nakon više meseci ogromnog pritiska Rusije, što je odluka možda donesena zbog političke realnosti.

Naime, tvrdoglava odbrana Bahmuta – još jednog grada na istočnom frontu, za koji je Moskva, uprkos njegovoj krajnje ograničenoj strateškoj važnosti, bila spremna da “potroši” desetine hiljada života, kako tvrde kritičari ukrajinske politike, koštala je Kijev resursa koje je bilo bolje iskoristiti za kontraofanzivu, na jugu zemlje prošlog leta.

Ali kontraofanziva je propala, a preustroj ukrajinskog vrha, a arhitekta te propale letne operacije, general Valerij Zalužni, zamenjen prvim zamenikom Oleksandrom Sirskim.

U svakom slučaju, Sirski je taj koji mora da zameni gotovo kultnog zapovednika, vrlo popularnog među vojnicima i civilima, u vreme kada Ukrajina posrće, na svim frontovima.

On nema vremena za pripremu ili preispitivanje.

Prema nekim analizama, njegovo povlačenje iz Avdejevke možda je pokušaj da pokaže zaštitnički odnos prema životima vojnika, što je nešto na šta ne upućuje njegova reputacija nepopustljivog čoveka i zapovednika.

Kijev se sada suočava s ruskom navalom na mnogim linijama fronta.

Nakon Avdejevke, mogli bi da pokušaju da osvoje i druga okolna sela, iako pad ovog železničkog čvorišta omogućuje jedinicama Kremlja i vazdušnim snagama da se rasporede za borbe, na drugim područjima.

To bi, kako naovdi CNN, mogao biti Vuledar na jugu zemlje.

Na zapadu, jedan od glavnih uspeha prošlogodišnje ukrajinske kontraofanzive – Robotine, koje si takođe pod pretnjom.

Takođe, ruski proratni vojni blogeri govore o punom napadu na istočni bok, a ukrajinski zvaničnici insistiraju da su ga odbili.

Postoji pritisak i u blizini Kupjanska, na rubovima Harkova, a takođe bi moglo doći, do još jednog ruskog proboja oko Bahmuta.

Uticaj oklevanja u Kongresu, već je sada katastrofalan.

Moguće uverenje nekih neinformisanih republikanaca je da će se Putin, ako se Ukrajina dovoljno ignoriše, zaustaviti i odustati, već se pokazalo kao zabluda, već u samo nekoliko poslednjih sedmica.

Kremlj neće stati, a Ukrajina će, bez zapadne pomoći u milijardama nastaviti da slabi.

Rat neće nestati, a odluke s kojima će se Zapad suočiti u nadolazećim mesecima neće biti dovoljne, bez obzira na to da li je spreman da nastavi s mizernom pomoći oko koje se trenutno dvoumi.

Umesto toga, Zapad bi se mogao suočiti s većim egzistencijalnim pitanjima o pružanju puno više pomoći, vrlo hitno, kako bi se sprečilo da ukrajinski rat da postane evropski.

Jutarnji list

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Blinken “otkrio Ameriku”: Kina radi za Rusiju!

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je da je Kina „dobavljač broj jedan” za ruski …