Rusi “melju” Ukrajince, Sirski u “paklu” – Pucaju, po šavovima!

Serija brzih ruskih napredovanja dovela je u pitanje novu ukrajinsku liniju odbrane uspostavljenu nakon njihovog povlačenja iz ključnog grada Avdejevke.

Rusko napredovanje izaziva i strahove u vezi sa taktikom Kijeva i stanjem na linijama fronta, piše Si-En-En.

Ukrajina je 17. februara objavila svoje povlačenje iz Avdejevke, na niz položaja zapadno, od grada.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Međutim, tri manja sela su od tada pala u ruke ruskih snaga, a Kijev insistira, na tome da nikada nisu nameravali da ih brane.

Ali odbrambena linija na koju je rekao da će se oslanjati, tri sela zapadnije, od tada je bila pod teškim ruskim napadom, a proruski izvori tvrde da je Moskva delimično okupirala sva tri naselja.

Ukrajina negira ove tvrdnje.

Rusko napredovanje dolazi u trenutku, kada se Ukrajina suočava sa velikom nestašicom oružja, stvarajući egzistencijalni problem za vojnike, na frontu koji moraju da koriste mnogo manje municije i koliko dugo mogu da izdrže ruski pritisak.

Kao još jedan znak rastuće nelagodnosti, novi načelnik ukrajinske vojske, general-potpukovnik Oleksandr Sirski, ukorio je svoje podređene oficire dva puta, tokom protekle nedelje, zbog lošeg učinka na ovoj ključnoj liniji fronta.

Sirski je u četvrtak kritikovao “određene nedostatke” i “pogrešne procene” komandanata na linijama fronta u Avdejevki, “koje su direktno uticale na održivost odbrane u određenim oblastima”.

On se u subotu vratio, na temu neadekvatnog kadra, sugerišući da je otpustio neke oficire koji “nisu upoznati sa situacijom” i “direktno ugrožavaju živote i zdravlje podređenih”.

Sirski je postao vojni komandant,l pre tri nedelje, nakon što je njegov veoma popularan prethodnik Valerij Zalužnji smenjen, posle višemesečnih tenzija sa predsednikom Zelenskim.

Sirski je nasledio bojno polje na kome Rusija napreduje, a brutalna žestina napada iskorišćava nedostatak zapadne pomoći, municije i ljudstva za Ukrajinu.

Pesimizam na istočnom frontu

Ruski napad, na novu odbrambenu liniju Ukrajine oko Avdejevke značajan je ne, zbog vrednosti samih malih sela – u kojima se u najboljem slučaju nalazi nekoliko desetina stanovnika koji su tamo uopšte ostavljeni i uništenih zgrada – već zato što sugerišu da su ukrajinski zvaničnici neadekvatno planirali povlačenje iz Avdejevke i od tada nisu u stanju da zaustave napredovanje Rusije.

Nekoliko ukrajinskih vojnika izjavilo je za Si-En-En da su pesimistični u pogledu značaja povlačenja i naknadne odbrane kao predznaka narednih nedelja.

Mnogi su tražili da se ne citiraju, kada govore o ovoj temi.

Jedan vojnik specijalnih snaga rekao je za Si-En-En:

“Ne radi se toliko o ruskom zamahu, već više o tome da smo loše pripremljeni da ih obuzdamo.

Nemamo dobro pripremljene pozicije, kotrljamo se i vraćamo se.”

Još jedan frontalni oficir pod pritiskom je rekao:

“Osećamo rusku nadmoć u ljudstvu, artiljeriji i oklopnoj tehnici. Malo, po malo idu napred.

Ovde nemamo mnogo opcija. Odstupite ili samo sačekajte, dok ne budemo…

Koliko god tužno zvučalo, dok svi ne budemo mrtvi. Bez oružja… to nije rat koji se može voditi mačem.”

Ukrajinski gubici su obično obavijeni velom tajne, uprkos tome što je predsednik Zelenski prošlog vikenda rekao da je 31.000 vojnika poginulo, od početka ruske invazije.

Ipak, u jednoj traumatološkoj jedinici u blizini linija fronta na istoku, zabrinuti doktor pokazao je Si-En-En-u kutiju sa izveštajima o povredama kojih je bilo na stotine za samo 20 dana, u februaru.

Snimci dronom iz sela Orlivka, žarišta trenutnog ruskog napada, pokazuju većinu zgrada u ruševinama i ogromne kratere, verovatno od ruskih vazdušnih udara, na ravnom terenu duž reke.

Nastavljeni su žestoki sukobi oko druga dva sela kod Avdejevke, Tonenke i Berdičija. Si-En-En je u subotu čuo snažne eksplozije i mitraljesku paljbu u blizini Berdića.

Vojnici intervjuisani širom istočnog fronta takođe su izrazili veliki pesimizam u pogledu nadolazećeg proleća ako zapadna pomoć. ne bude hitno isporučena.

Kombinacija pada ukrajinskog morala i zaliha i čini se da moskovske snage dobijaju na zamahu, označava ključni trenutak u sukobu.

Na snimcima iz rejona Avdejevke iz ukrajinske 47. mehanizovane brigade, ruski oklopni transporter juri, ka ukrajinskim položajima i zaustavlja se na nekoliko sekundi da bi desetak vojnika izašlo i sklonilo se u obližnji prolaz.

Dve ukrajinske jurišne bespilotne letelice onesposobljavaju vozilo, a oklopno vozilo bredli koje su isporučile Sjedinjene Američke Države približava se izloženoj grupi.

Tada se vidi, kako puca na Ruse iz montiranog bacača granata.

Na drugom snimku ispred sela Berdiči vidi se više od 30 mrtvih ruskih vojnika iza oštećenog oklopnog vozila.

Si-En-En nije mogao da potvrdi lokaciju bilo kog od video-snimaka.

Ipak, uprkos zapanjujućim žrtvama i nesofisticiranoj taktici, ruski napadi se nastavljaju.

Jutarnji list

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Rusi snažno krenuli, na Časov Jar i Krasnogorovku i ka Kupjansku i Torecku!

Ruska vojska ponovo je odlučnije krenula na Časov Jar. I sa severa, sa strane Bogdanovke …