Ukrajina postavlja uslove za nastavak transporta ruskog gasa u EU!

Zvanični Kijev je saopštio da nema nameru da produžava sadašnji ugovor sa Gaspromom, koji ističe krajem ove godine.

Ukrajina će nastaviti da transportuje ruski prirodni gas preko svoje teritorije u Zapadnu Evropu nakon 2024. godine, samo ako to zatraže zemlje EU, najavio je premijer Denis Šmigal…

Ogromna ukrajinska mreža gasovoda se godinama koristi za transport prirodnog gasa, od izvora u Rusiji, do tržišta EU kojima je potrebna.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Međutim, aktuelni ugovor o transportu između Ukrajine i ruskog energetskog giganta Gasproma ističe, krajem ove godine.

Govoreći na konferenciji za novinare u ponedeljak, Šmigal je ponovio stav Ukrajine: Ukrajina nema nameru da pregovara sa Rusijom, niti da potpisuje sporazum sa Gaspromom.

„Ako evropske zemlje budu delovale ili kao konzorcijum ili ako, neko od naših evropskih partnera želi da transportuje svoj gas, spremni smo da pružimo takvu uslugu.

Lopta je u polju EU i naših evropskih partnera“, rekao je Šmigal, a prenela ukrajinska novinska agencija Interfaks.

„To bi mogla biti grupa evropskih zemalja koje su zainteresovane za održavanje trase transporta gasa“, dodao je on.

Ukrajina je i dalje ključni put za ruski gas da stigne do zemalja poput Austrije, Slovačke i Češke, iako su tokovi gasovoda 40% ispod ugovorenog obima iz 2022. godine, kada su zemlje EU pokrenule kampanju sankcija Moskvi, zbog vojne operacije. u Ukrajini.

Drugi kupac ruskog gasa, Mađarska, rekla je prošle nedelje da je transport preko Ukrajine zastareo i da je Turska obezbedila alternativu.

Prema Blumbergu, čak i bez novog ugovora, Gasprom bi mogao da održava snabdevanje voljnim kupcima iz EU rezervisanjem kratkoročnih kapaciteta u Ukrajini putem aukcija vezanih za kapacitete.

Evropska komisija je u ponedeljak, takođe potvrdila da ne namerava da sarađuje sa Moskvom u transportu ruskog gasa, do članica EU preko Ukrajine, prenela je agencija Ukrinform, pozivajući se na evropskog komesara za energetiku Kadrija Simsona.

Umesto toga, EU planira da se „reši“ ruskog gasa najkasnije do 2027. godine i radi na pronalaženju alternativnih puteva snabdevanja i alternativnih snabdevača, rekao je Simson.

Šef ruskog ministarstva energetike Nikolaj Šuljginov rekao je u januaru da se rešenje može naći, ako ruski kupci u EU budu zainteresovani za nastavak transporta gasa.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Šta je Fon der Lajen radila na istočnoj granici Finske

Ursula fon der Lajen posetila je istočnu granicu Finske, pregledala ogradu i obećala da će …