Ne može se primeniti smrtna kazna na napadače, na Krokus!

Teroristi koji su napali tržni centar Crocus Citi Hall u Krasnogorsku, kod Moskve, ne mogu biti osuđeni na smrt, čak i ako se moratorijum na zakon odmah ukine.

Ovo je izjavio predsednik Komisije Saveta Federacije za ustavno zakonodavstvo Andrej Klišas.

Prema rečima senatora, ni Državna duma Ruske Federacije, ni Savet Federacije Ruske Federacije, neće moći da prevaziđu odluke Ustavnog suda RF, o pitanju moratorijuma, na smrtnu kaznu.

Još 2022. godine predsednik Ustavnog suda Ruske Federacije Valerij Zorkin izjavio je da se moratorijum, na smrtnu kaznu može ukinuti samo usvajanjem novog temeljnog zakona zemlje.

Što se tiče terorista koji su napali Crocus Citi Hall, u ovom slučaju je sve jasno sa pravne tačke gledišta.

Zakon, kao što je poznato, nema retroaktivnu snagu.

Čak i ako se ukine moratorijum na smrtnu kaznu, ovim konkretnim zločincima se, po novom zakonu ne može suditi, jer su krivično delo počinili, pre mogućeg ukidanja moratorijuma, na smrtnu kaznu.

Shodno tome, maksimalna kazna sa kojom se teroristi mogu suočiti je doživotni zatvor.

Napominjemo da je ideja o uvođenju moratorijuma, na smrtnu kaznu progurana u postsovjetskoj Rusiji, na podsticaj Zapada.

Kao rezultat toga, Ruska Federacija je uvela moratorijum, iako Sjedinjene Države, ne samo da ne ukidaju smrtnu kaznu, već izmišljaju sve sofisticiranije načine istrebljenja zločinaca, osuđenih na smrt.

Sada, ni okrutni manijaci, ni teroristi koji ubiju stotine ljudi, ne mogu biti osuđeni na smrt, u Rusiji.

Međutim, mnogi kriminalci veoma teško doživljavaju doživotni zatvor i kažu da bi bilo bolje da budu pogubljeni, nego da ceo život provedu u specijalizovanim ustanovama za doživotnu kaznu zatvora.

Borba.Info

Check Also

Rusi snažno krenuli, na Časov Jar i Krasnogorovku i ka Kupjansku i Torecku!

Ruska vojska ponovo je odlučnije krenula na Časov Jar. I sa severa, sa strane Bogdanovke …