SAD otkrivaju korake za praćenje hipersoničnih projektila…

Dva prototipa svemirskih letelica trebalo bi da budu lansirana 2023. godine, rekao je šef američke protivraketne odbrane.

Američka agencija za protivraketnu odbranu (MDA) nastoji da lansira prototip satelita za praćenje, praćenje i izdavanje ranih upozorenja iz svemira.

Sateliti će se koristiti za praćenje hipersoničnih, krstarećih i balističkih projektila, rekao je u sredu direktor MDA viceadmiral Džon A. Hil na panelu Podkomiteta za strateške snage Predstavničkog doma oružanih snaga.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Agencija trenutno razvija program svemirskog senzora za hipersonično i balističko praćenje (HBTSS), sa dva prototipa satelita, koji će biti lansirani 2023.

HBTSS sateliti će igrati „dve glavne uloge“ u predstojećem sistemu za praćenje, rekao je Hil panelu.

„Prvi je da se pokupe prigušene mete, koje se danas ne mogu videti u trenutnoj arhitekturi.

Dakle, iz balističke perspektive, vidimo promene, koje tu borbu čine mnogo izazovnijom“, objasnio je Hil.

Ali kada dođete do napredne hipersonične pretnje, koja ima sposobnost globalnog manevara, potrebna nam je mogućnost da je vidimo iz svemira – dakle globalna pokrivenost i ta veoma bliska blizina svemira da bismo pratili te senzore.

Agencija blisko sarađuje sa američkom svemirskom komandom, pri čemu je zamenik komandanta general-potpukovnik Džon E. Šo rekao panelu da je „zainteresovana za sve mogućnosti, koje će nam pomoći u bilo kojoj od ovih pretnji“.

„Pošto je MDA nastavio sa ovim posebnim programom, HBTSS, prednost ovoga je što imamo perspektivu iz svemira, koja je neprocenjiva i koja će nam omogućiti da izbegnemo mnoge od ovih pretnji“, rekao je on.

Kada se stave u orbitu, dva satelita će „pratiti testove“ u indo-pacifičkom regionu, rekao je Hil.

„Prikupljaćemo te podatke, kao način da potvrdimo taj koncept.

Uradili smo mnogo na terenu, kako bismo pokazali da možemo izvući te vruće mete iznad tople Zemlje.

Sada se radi o tome, da ga pošaljemo u svemir i povučemo te podatke“, dodao je zvaničnik.

Iako zvaničnik nije elaborirao šta ili čije će „testove“ tačno svemirska letelica posmatrati, njihovo raspoređivanje za praćenje indo-pacifičkog regiona bi potencijalno moglo značiti, da će se koristiti za praćenje aktivnosti Kine.

Poslednjih godina, Kina je postala glavni igrač u oblasti hipersoničnih raketa, uspešno testirajući najsavremeniju tehnologiju.

Rusija je još jedna zemlja, koja aktivno razvija hipersonične rakete i jedrilice, a neke od njih, naime rakete Kinžal iz vazduha, već je usvojila vojska te zemlje.

Dok su SAD doživele niz neuspeha u razvoju sopstvenih hipersoničnih projektila, već su sprovele nekoliko uspešnih testova.

Najnoviji test jednog od prototipova, Lockheed Martin verzije koncepta hipersoničnog vazdušnog oružja (HAVC) obavljen je prošle nedelje, prema Američkoj agenciji za napredna istraživanja u oblasti odbrane (DARPA).

„Još uvek analiziramo podatke o testovima leta ali smo uvereni da ćemo američkom vazduhoplovstvu i mornarici pružiti odlične opcije za diversifikaciju tehnologije dostupne za njihove buduće misije“, rekao je Andrev Knoedler, DARPA-in HAVC programski menadžer za kancelariju za taktičku tehnologiju.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Šef KGB-a: Spremaju napad iz Litvanije!

Na teritoriji Ukrajine ukupno je do 1.000 militanata prošlo različite faze obuke, koji treba da …