Britanski sud odbija da odmah izruči Asanža SAD, zahtevajući garancije!

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž neće biti odmah izručen SAD i njegovi advokati će moći dalje da osporavaju odluku o njegovom izručenju, navodi se u presudi Višeg suda u Londonu.

„Gospodin Asanž, dakle, neće biti odmah izručen…

Sud je dao Vladi Sjedinjenih Država 3 nedelje da pruži zadovoljavajuća uveravanja: da je gospodinu Asanžu dozvoljeno da se oslanja, na Prvi amandman Ustava Sjedinjenih Država (koji štiti sloboda govora) da na suđenju (uključujući kaznu) na osnovu njegove nacionalnosti nema predrasuda, da mu se pruža ista zaštita Prvog amandmana kao državljaninu Sjedinjenih Država i da se smrtna kazna ne izriče“, navodi se u presudi.

Ako te garancije ne budu date, Asanž će imati pravo da ospori odluku o njegovom izručenju, a sud će razmotriti zabrinutost njegovih advokata, koji insistiraju da će njegov život i dobrobit biti ugroženi, ako bude izručen US.

Britanski stručnjaci predviđaju da bi SAD mogle da obezbede garancije da Asanž neće dobiti smrtnu kaznu, dok će se potencijalna žalba fokusirati na to da li ima pravo, na zaštitu Prvog amandmana.

U Sjedinjenim Državama, Asanž se suočava sa krivičnim prijavama, zbog svoje uloge u najvećem curenju poverljivih informacija u istoriji SAD.

Optužbe predviđaju potencijalnu kaznu, od 175 godina zatvora.

Borba.Info

Check Also

The Washington Post: “Znaš ono kao pomoć Ukrajini, a nije pomoć Ukrajini, već Americi”!

Donošenje paketa vojne pomoći Ukrajini, Izraelu i Tajvanu zapravo je usmereno, na otvaranje novih radnih …