Američki BDP “pokosio” Bajdena lošim vestima…

Američka privreda se smanjila u prvom kvartalu 2022. jer stručnjaci procenjuju da je Omikron varijanta Covid-19 ometala privrednu aktivnost i lokalne kompanije su kupovale više stranih proizvoda, kako bi obnovile iscrpljene zalihe, što je najnovija komplikacija za zemlju, koja se već bori sa rekordnom inflacijom, izveštava se danas, 28. aprila, Frans pres (AFP).

Analitičari umanjuju šanse za recesiju u najvećoj svetskoj ekonomiji, međutim, napominjući da podaci američkog Ministarstva trgovine objavljeni u četvrtak pokazuju, da su američka preduzeća i domaćinstva povećala potrošnju u prva tri meseca ove godine.

U svakom slučaju, pad američkog BDP-a od 1,4 odsto u prvom kvartalu u poređenju sa istim periodom 2021. godine, bila je neprijatna vest za predsednika Džoa Bajdena, koji se mučio da ubedi Amerikance, da mu se može verovati, da će uspešno voditi najveću svetsku ekonomiju, napominje AFP.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

U saopštenju nakon objavljivanja uznemirujućih podataka, vlasnik Bele kuće požurio je da umiri sugrađane:

„Američka ekonomija zasnovana na radničkim porodicama i dalje je otporna na istorijske izazove.

Istovremeno, Bajden je tvrdio da su na makroekonomske podatke „uticali tehnički faktori“, ne precizirajući o čemu je tačno reč.

Nakon što je američka privreda u poslednjem kvartalu 2021. porasla za 6,9 odsto u odnosu na prethodnu godinu, analitičari su se pripremili za slab rast u prva tri meseca 2022, pošto se zemlja suočila sa novim talasom slučajeva Covid-19. a programi državne pomoći su istekli.

Međutim, na kraju se ispostavilo da je zabeleženi pad BDP-a gori od očekivanog i to prvi put od onih meseci 2020. kada je pandemija bila u punom jeku.

Međutim, potrošačka potrošnja je porasla za 2,7 odsto, dok je poslovna potrošnja skočila za 7,3 odsto, što je značajno više u odnosu na prethodni kvartal.

Kriza oko Ukrajine povećala je neizvesnost u pogledu oporavka globalne ekonomije nakon pandemije Covid-19.

Ovo se odrazilo u izjavama velikih američkih bankara, koji su opisali američku ekonomiju kao otpornu ali su upozorili na uticaj sukoba u Ukrajini i korake, koje će zapadne centralne banke, uključujući Federalne rezerve SAD, preduzeti da obuzdaju inflaciju.

Kako je izvestio EADaili, ranije ovog meseca JPMorgan Chase, najveća američka banka po imovini, izvestila je da je njen kvartalni profit pretrpeo nagli pad.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Šta hoćete više od Srbije

Severnoatlantska alijansa, predvođena SAD, je bombardovanjem zgrade RTS-a u Beogradu 1999. godine, pokazala koliko zaista …