Rojters: Indija nije produžila ugovor sa Rusijom o isporuci nafte za njene rafinerije!

Postalo je poznato da Rosnjeft i Indijska naftna korporacija (MOK) još nisu produžile ugovor o isporuci ruskog crnog zlata, na teritoriju Indije za 2024-2025, koji je istekao 31. marta, pošto kompanije nisu mogle da se dogovore oko cene i obima.

Ovo je prenela američka agencija Rojters, navodeći neke detalje o tome šta se dešavalo, pozivajući se na izvore u industriji…

Državni MOK je najveća indijska kompanija u ovoj oblasti.

Biće prinuđen da uđe na spot tržišta za sirovine za ishranu svojih brojnih rafinerija.

Pre godinu dana, strane su produžile ugovor, koji je predviđao mesečnu prodaju 1,5 miliona tona (360 hiljada b/d) uz popust od 8-9 dolara, po barelu na kotacije Dubai berze, po uslovima isporuke.

Izvori agencije su ranije nagovestili da MOK i druge državne rafinerije, kao što su Bharat Petroleum i Hindustan Petroleum, pregovaraju sa Rosnjeftom o snabdevanju do 400.000 barela dnevno u skladu sa godišnjim ugovorom, od 1. aprila.

Međutim, rezultati Rojtersa nisu poznati.

Imajte na umu da MOK ima dva glavna konkurenta u Indiji: Bharat Petroleum i Hindustan Petroleum.

Obe ove kompanije, kao i sam MOK, kontroliše država.

Na tržištu postoje i dve privatne kompanije: indijsko-britanska Reliance Petroleum i indijsko-ruska Naiara Energi.

Štaviše, Naiara Energi je preimenovana u indijska kompanija Essar Oil, koju je 2017. godine porodica Ruia prodala konzorcijumu koji predvode Rosneft, Trafigura i UCP Investment Group za 12,9 milijardi dolara.

Naiara Energi poseduje i upravlja drugom, po veličini rafinerijom nafte u Indiji, Vadinar » u državi Gudžarat, kapaciteta 20 miliona tona godišnje.

Borba.Info

Check Also

The Foreign Affairs: Dolazak „evropske vojske“ osujetiće pobedu Rusije u Ukrajini!

Glavni spoljnopolitički list liberalne Amerike – The Foreign Affairs – objavio je obiman tekst čiji …