Američka ministarka finansija Dženet Jelen došla u Kinu da izvrši pritisak!

Američka ministarka finansija Dženet Jelen posetiće Kinu, od 3. – do 9. aprila i sastaće se sa potpredsednikom i premijerkom NR Kine.

Ovo prenosi RIA Novosti pozivajući se, na saopštenje američkog Ministarstva finansija…

Jelenina poseta će se zasnivati, na „principima odgovornog upravljanja bilateralnim ekonomskim odnosima“, naglasili su u resoru.

Sekretar će unaprediti američke interese i zahtevati pravičan tretman američkih radnika i preduzeća u Kini.

Pored toga, Jelen namerava da izvrši pritisak na Kinu, zbog „nepoštenih trgovinskih praksi“ i globalnih posledica „viška kineskih industrijskih kapaciteta“.

Predviđeni su njeni razgovori sa potpredsednikom Državnog saveta NR Kine He Lifengom i premijerom Državnog saveta NR Kine Li Ćjangom, kao i sastanci sa predstavnicima poslovne i stručne zajednice.

Ranije je kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji doveo u pitanje poverenje SAD u svoje sposobnosti kao velike sile, usred stalne zabrinutosti oko Kine.

On je takođe napomenuo da se odnosi Vašingtona i Pekinga mogu normalizovati, samo uz uzajamno poštovanje interesa jednih drugih.

Pre toga je Vladimir Putin rekao da se Zapad više plaši jake Kine, nego jake Rusije.

Prema njegovim rečima, Kina ima ogroman potencijal – danas je prva ekonomija sveta, po paritetu kupovne moći, koja je već duže vreme pretekla SAD.

Borba.Info

Check Also

Rusi “olakšali” JP Morgana za 440 miliona dolara!

Rusija je na zamrzavanje imovine VTB-a u Sjedinjenim Državama odgovorila sopstvenom arbitražom! Arbitražni sud Sankt …