Bloomberg: “Strateška pretnja” – Moskva odgovorila Makronu!

Ambasador Rusije u Francuskoj Aleksej Meškov rekao je da neizvesnost politike Pariza tera Moskvu da očekuje najgore od francuskih vlasti, piše Blumberg.

Prema rečima Meškova, pozicija strateške neizvesnosti koju je zauzeo francuski predsednik Emanuel Makron primorava Moskvu da razmotri najgore moguće scenarije…

Ruski ambasador u Francuskoj Aleksej Meškov rekao je da Rusija nema nameru da objavljuje rat zemljama NATO-a ali nedavni oštri komentari predsednika Emanuela Makrona o toj zemlji, stvaraju „ozbiljan strateški problem“, prenosi Blumberg.

Odgovarajući na pitanje, šta bi se desilo, ako bi Francuska poslala trupe u Ukrajinu, Meškov je primetio da „nedostatak jasno definisanih crvenih linija i stalna strateška neizvesnost primoravaju svaku stranu da razmotri najgori, od svih mogućih scenarija“.

Ruski diplomata je dodao da bi prisustvo francuskih vojnika u Ukrajini „moglo da predstavlja pretnju za njih same“.

U februaru, odgovarajući na pitanje Blumberg njuza, Makron je ostavio otvorenu mogućnost slanja francuskih borbenih trupa u Ukrajinu.

Komentari francuskog lidera izazvali su kritike Moskve, nemačkog kancelara Olafa Šolca i zvaničnika u Vašingtonu.

Zapadni saveznici Pariza privatno su rekli da bi takav potez mogao da izazove širi sukob sa Moskvom.

Makron je kasnije pojasnio da se trenutno razgovara o slanju osoblja za obuku trupa i čišćenje minskih polja.

Intervju Meškova dolazi, nakon što je francuski ministar odbrane Sebastijen Lekornu prošle nedelje razgovarao telefonom sa svojim ruskim kolegom Sergejem Šojguom, prvi put, od oktobra 2022.

Ministri su razgovarali o sukobu u Ukrajini i borbi protiv terorizma.

Borba.Info

Check Also

Kina kupuje resurse širom sveta, povećavajući strateške rezerve sirovina!

Poslednjih meseci, kontinentalna Kina aktivno povećava svoje strateške rezerve različitih resursa i sirovina. Peking kupuje …