Amerika poslala hitno upozorenje! U sledeća 24 časa se očekuje napad! Oglasio se i Kremlj!

Izrael očekuje direktan napad Irana na južni ili severni deo zemlje u narednih 24 do 48 sati, objavio je Volstrit džornal, pozivajući se na izvor upoznat sa ovim pitanjem.

Izrael očekuje direktan napad Irana na južni ili severni deo zemlje u narednih 24 do 48 sati, objavio je Volstrit džornal, pozivajući se na izvor upoznat sa ovim pitanjem.

U izveštaju od četvrtka u kojem se pozivaju na osobu koju je informisalo iransko rukovodstvo, list navodi da još nije doneta konačna odluka, iako se razgovara o planovima za napad.

Takođe se kaže i da je jedan američki zvaničnik upoznat sa situacijom u četvrtak rekao da obaveštajni izveštaji Sjedinjenih Država ukazuju na iranski udar u roku od nekoliko dana, “verovatno na izraelskom tlu“.

Bela kuća je ranije saopštila Vašington ne želi širenje sukoba na Bliskom istoku i da su SAD poručile Iranu da nisu umešane u nedavni vazdušni napad na vrhovnog iranskog vojnog zapovednika u Damasku.

Takođe, Bela kuća tvrdi da je upozorila Iran da ne koristi taj napadaj kao izgovor za dalju eskalaciju u regionu.

S druge strane, izraelski ministar odbrane Joav Galant rekao je američkom ministru odbrane Lojdu Osinu da će Izrael direktno odgovoriti na svaki iranski napad.

Mediji su preneli i da je poseta vrhovnoga američkog generala za Bliski istok, generala vojske Majkla “Erika” Kurile Izraelu odložena, kako bi se on mogao sastati s izraelskim vojnim vođstvom i razgovarati o “trenutnim bezbednisnim pretnjama”.

Inače, navodi se i da Kurila poslednjih meseci redovno putuje u Izrael.

Američka ambasada dobila upozorenje

BBC javlja da su SAD ograničile kretanje zaposlenima u njihovoj ambasadi u Izraelu zbog straha od napada Irana. Njima je rečeno da ne putuju izvan šireg područja Jerusalima, Tel Aviva ili Beer Ševe “zbog mera predostrožnosti”.

Iran je obećao da će se osvetiti za napad na iranski konzulat u Siriji u kojem je poginulo 11 ljudi.

Zasad nije jasno o kakvom obliku odmazde bi se moglo raditi niti da li bi izravno Iran napao Izrael ili bi gađao izraelske ciljeve iz neke od zemalja saveznika.

Reagovale su i Nemačka, Velika Britanija i Rusija, pozvavši u četvrtak zemlje na Bliskom istoku da pokažu suzdržanost, dok je Izrael rekao da se priprema da “ispuni sve svoje bezbednosne potrebe” u region koji je na ivici ogromnog sukoba zbog iranske pretnje da će napasti Izrael.

I Rusi reagovali

I rusko ministarstvo spoljnih poslova poručilo je građanima da ne bi trebalo da putuju na Bliski istok, posebno u Izrael, Liban i palestinska područja.

“Trenutno je vrlo važno da svi zadrže suzdržanost kako ne bi došlo do potpune destabilizacije situacije u regionu, koja baš i ne blista stabilnošću i predvidljivošću”, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov na brifingu za novinare.

Britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Kameron rekao je u četvrtak da je jasno dao do znanja Amirabdolahianu da Iran ne bi trebalo da uvlačiti Bliski istok u širi sukob.

“Duboko sam zabrinut zbog mogućnosti pogrešne procene koja bi dovela do daljeg nasilja”, rekao je Kameron.

Portparol američkog Stejt departmenta Metju Miler rekao je da je Entoni Blinken pozvao svoje kolege, uključujući turske, kineske i saudijske ministre spoljnh poslova “da jasno daju do znanja da eskalacija nije ni u čijem interesu i da pozovu Iran da ne nastavi eskalaciju”.

SAD očekuju napad Irana na Izrael, ali takav da neće biti dovoljno velik da uvuče Washington u rat, rekao je američki dužnosnik kasno u četvrtak.

B92

Check Also

Građani Srbije u slučaju rata moraju biti spremni da funkcionišu, bez države, bar pet dana!

Građani Srbije u slučaju ratnog ili vanrednog stanja moraju sami da se pripreme da najmanje …