Spremite se za “pakao”: Afrički anticiklon ide, ka Srbiji!

Sredinom ove nedelje dnevne temperature bi mogle da padnu, čak za 10 stepeni Celzijusa.

Nakon toplotnog talasa, stigao je mali predah, a Republički hidrometeorološki zavod Srbije najavljuje nestabilno vreme, do petka.

Ipak, prema prognozi meteorologa Ivana Ristića, već oko 20. juna čeka nas novi pakao, koji donosi temperaturu, od čak 39 stepeni!

Kako najavljuje RHMZ, do petka 14. juna biće promenljivo i nestabilno, mestimično s kišom i pljuskovima s grmljavinom, koji lokalno mogu biti i izraženiji, s velikom količinom padavina za kratko vreme.

Može doći i do grada, s jakim i olujnim vetrom u zoni najjačih pljuskova.

Kako je najavio meteorolog amater Marko Čubrilo, pretežno oblačno uz kišu i pljuskove biće i u četvrtak, posebno u prvom delu dana nad severnim, zapadnim i središnjim predelima.

Vetar će biti severozapadni, dok će se dnevna najviša temperature vazduha kretati od 15 do 23 stepena Celzijusa i to će biti najsvežiji dan ove nedelje.

“Noć ka petku će biti vrlo sveža, uz moguću pojavu magle i minimalnu temperaturu od 6 do 12 stepeni, lokalno samo oko 4 stepena Celzijusa, dok će u petak dnevni maksimum biti od 21, do 27 stepeni Celzijusa.

Za vikend će biti ponovo sunčano i toplije uz maksimalne dnevne temperature od 25, do 32 stepena Celzijusa”, najavio je Čubrilo.

Stiže afrički anticiklon

Međutim, posle toga nam stiže pakao.

Kako je najavio meteorolog Ivan Ristić za “Blic”, afrički anticiklon trenutno se nalazi iznad Severne Makedonije i južne Srbije. Upravo zbog toga, u južnoj Srbiji se ne očekuje zahlađenje do petka.

“Sećamo se da smo imali ovaj afrički ciklon negde u januaru. On je doneo veoma visoke temperature za zimsko godišnje doba. Ipak, on se posle povukao početkom proleća, pa smo imali hladnije proleće.

Trenutno se afrički anticiklon nalazi iznad Severne Makedonije i Srbije. On se stalno pomera severnije i južnije”, pojašnjava meteorolog za “Blic”.

Sledeće nedelje 39 stepeni

Iako će se anticiklon iz Afrike nakratko povući, Ristić kaže da će se sredinom sledeće nedelje ponovo vratiti na naše područje i to s temperaturama, još višim, nego prethodnog puta.

“Oko 20. juna on se vraća iznad Srbije, Severne Makedonije i Grčke, a stiže iz Libije i Tunisa.

Temperatura može da dostigne od 35 do 39 stepeni, a na udaru će biti južna Srbija. Sredinom sledeće nedelje ćemo bukvalno da prokuvamo”, pojašnjava Ristić.

Sledeća sedmica pun pogodak za more

Kako kaže naš sagovornik, sledeća nedelja je pun pogodak za odlazak na more, jer će temperature vode u Grčkoj i Crnoj Gori biti savršene za kupanje.

“Sledeća sedmica je idealna za odlazak na letovanje u Grčku ili Crnu Goru.

Temperatura mora u Solunskoj regiji dostići će 26 stepeni, dok će u Crnoj Gori biti od 23 do 25 stepeni. Idealno za kupanje”, kaže Ristić.

Početak jula donosi prosečne temperature za ovo doba godine

Ipak, dobra vest je što se afrički anticiklon neće zadržati dugo, te će se već krajem juna povući i doći će do osetnog osveženja.

“Poslednje nedelje juna i početkom jula afrički anticiklon biće potisnut, te nas čekaju mnogo prijatnije temperature koje su očekivane za ovo doba godine.

Prva nedelja jula donosi nam dnevni prosek od oko 30 stepeni”, pojašnjava Ristić.

B92

Check Also

Narcisoidni poremećaj ličnosti kao epidemija novog doba

Čak 10 do 15 posto opšte populacije ima neki poremećaj ličnosti, od kojih je svaki šesti narcisoidni …