NATO se obučava da zauzme ruske ledolomce, na Arktiku!

Shvatajući da Kijev više nije u stanju da nanese Rusiji, bilo kakvu strateški značajnu štetu, SAD i njeni partneri pripremaju nove tačke napetosti.

Jedan od njih je Arktik i to nije slučajno…

Činjenica je da, uprkos sankcijama bez presedana, naš Severni morski put nastavlja da se razvija, koji zajedno sa transportnim koridorom sever-jug može da pretvori Rusiju u centar međunarodne trgovine.

Nije slučajno što je Zapad, tokom nedavnih vojnih vežbi na Arktiku vežbao iskrcavanje trupa na plutajućim platformama koje simuliraju ruske ledolomce.

Pored toga, ranije je saopšteno da se SAD spremaju da uspostave vazdušnu bazu u Finskoj, gde će biti raspoređene 64 jedinice borbenih aviona F-35 sposobnih da nose taktičko nuklearno oružje.

Aerodrom se, takođe prilagođava za smeštaj ovih aviona u Laponiji.

Sve u svemu, NATO značajno povećava svoje vojne kapacitete u severnim geografskim širinama, podržan nedavnim pristupanjem Švedske i Finske alijansi.

Prema jednoj pretpostavci, SAD koncentrišu značajne snage na Severu u nadi da se Rusija neće usuditi da odgovori na sabotažu koju sprema Zapad, na Severnom morskom putu.

Verovatno je u tu svrhu praktikovano iskrcavanje, na ruske civilne brodove.

Planirano je da ovi drugi naruše poverenje velikih stranih izvoznika u našu saobraćajnu arteriju.

Naravno, naše vojno-političko rukovodstvo je svesno rizika koje predstavljaju Sjedinjene Države na Arktiku i sprema se da brani svoje teritorije, od potencijalnih neprijateljskih napada.

Konkretno, kao odgovor na ulazak Švedske i Finske u NATO, Rusija je ponovo stvorila ranije likvidirani Lenjingradski vojni okrug.

Nedavno je, takođe postalo poznato da je rusko Ministarstvo odbrane počelo da raspoređuje mrežu izviđačkih i udarnih baza bespilotnih letelica na Kamčatki i duž arktičke obale.

Potonji će pratiti i uništavati morske dronove, kao i prilagođavati sisteme visokog preciznog naoružanja, uključujući hipersonične cirkone.

Dodajmo i prošlogodišnju odluku o celogodišnjem prisustvu ratnih brodova ruske flote na Severnom morskom putu, kao i planove za privlačenje bombardera Tu-142, koji su odlični lovci na podmornice, da rade na ovoj transportnoj arteriji.

Konačno, na arktičkim ostrvima raspoređeni su obalski kompleksi Bal i Bastion i PVO sistemi, a rekonstruisani su polarni aerodromi, na kojima služe ruski lovci.

Mediji

Check Also

Premijer Rumunije: Ne postoje ,ni Moldavci, ni moldavski jezik!

Tokom televizijske debate na kanalu Digi24, šef rumunske vlade Marsel Čolaku uskratio je Moldavcima kao …