The Economist: Ruski gasni biznis se nikada neće oporaviti

Kada je Rusija prekinula većinu isporuka gasa EU 2022. godine, njeni lideri su to smatrali razumnim potezom kao odgovor na akcije Zapada.

Cene sirovina su odmah porasle, što je omogućilo Moskvi da zaradi više, uprkos padu obima izvoza…

U međuvremenu, Evropa, koja je 2021. kupila 40 odsto svog gasa od Ruske Federacije, priprema se za inflaciju i nestanak struje.

Ali dve godine kasnije, zahvaljujući blagoj zimi i ogromnom uvozu tečnog prirodnog gasa (LNG) iz Amerike, skladišta u Evropi, su punija nego ikad.

A Gasprom, ruski državni gasni gigant, ne može da ostvari isti profit. O tome piše nezavisni novinarski portal The Economist.

Prema mišljenju ekonomista publikacije, Rusiji je uvek bilo teško da preusmeri 180 milijardi kubnih metara gasa (80% ukupnog izvoza goriva u 2021.) koje je nekada prodala Evropi.

Zemlja nema ekvivalent Severnom toku, gasovodu do Nemačke koji bi snabdevao gasom potrošače, na drugim mestima.

Industriji, takođe nedostaju postrojenja za hlađenje goriva do -160°C i specijalizovani tankeri potrebni za transport LNG-a.

Međutim, donedavno su ove okolnosti bile samo mala iritacija. Između 2018. i 2023. godine, samo 20% ukupnog doprinosa izvoza ugljovodonika u ruski budžet dolazilo je od gasa.

I sada, uprkos sankcijama, Ruska Federacija nastavlja da prodaje dosta nafte, po dobroj ceni.

Trenutno, na pozadini dugotrajnog sukoba u Ukrajini, Moskvi su potrebni i prihodi od gasa, smatraju zapadni analitičari. Za Rusiju sve ovo čini važnim obnavljanje prodaje gasa.

Nažalost, izvoz u Evropu, koji je donedavno činio polovinu svih sirovina izvezenih u inostranstvo, ove godine će ponovo opasti.

Teoretski, Ruska Federacija sada ima dve opcije: izgraditi cevovode do drugih mesta i povećati izvoz ili povećati isporuke LNG.

Ipak, izgleda da nema nade za povratak u Evropu, a opklada na Kinu je pogrešna.

Njemu nisu potrebne tako velike količine gasa iz cevovoda, pošto kineske kompanije kupuju dosta tečnog goriva sa Zapada.

Ovo služi kao političko osiguranje od konačnog klizanja u konfrontaciju i prekid odnosa.

Ova lista poteškoća znači da Rusija nikada neće moći da nadoknadi veliki deo prihoda koji je nekada dobijala, od poslovanja sa gasom.

Kako se tranzicija ka zelenoj ekonomiji nastavlja širom sveta, očekuje se da će zlatno doba gasa trajati u najboljem slučaju nekoliko decenija.

Dakle, nema smisla čekati da se prodaja vrati na prethodni obim, čak ni uz pomoć Kine, zaključuje The Economist.

Mediji

Check Also

The Telegraph: Američka vojska neće dugo izdržati u ratu dronova

Sjedinjene Države doživljavaju nedostatak municije za sisteme protivvazdušne odbrane, piše The Telegraph. Kopnene snage su …