Šta su to Rusi uradili, da je “Virdžinija”, posle ignorisanja upozrenja, tolikom brzinom, poletela u bežaniju!?

Mornarica Sjedinjenih Američkih Država izgubila je obraz, nakon bežanije američke podmornice, od ruskih brodova, na Kurilskim ostrvima.

Ovo su izjavili posmatrači kineskog izdanja Sohua.

Invazija podmornice američke mornarice u ruske teritorijalne vode pokazala se velikom sramotom za Amerikance, kažu kineski stručnjaci.

Precizira se da se incident dogodio 12. februara, u blizini jednog od Kurilskih ostrva.

U zoni vežbi Pacifičke flote, ruski mornari otkrili su podmornicu klase Virdžinija.

Poznato je da je sa strane Ratne mornarice Rusije preneta poruka posadi Ratne mornarice Sjedinjenih Američkih Država sa zahtevom da se podmornica podigne na površinu.

Međutim, američki mornari nisu ispoštovali ovaj zahtev.

Nakon toga, fregata „Maršal Šapošnjikov“ je upotrebila odgovarajuća sredstva, da spreči narušavanje državne granice Rusije.

Tek tada je podmornica američke mornarice žurno napustila područje za vežbanje.

„Incident na Pacifiku pokazuje da Vašington nastavlja da testira crvene linije odbrane, koje je odredila ruska strana“, kažu analitičari Sohua.

Međutim, kako su primetili kineski stručnjaci, ruska vojska je naterala američke mornare da duboko zažale, zbog svojih nepromišljenih postupaka.

„Odgovarajuće mere”, koje je preduzela posada maršala Šapošnjikova, kao i odgovarajuća pretnja mogućim napadom, primorali su podmornicu američke mornarice da poleti – posada američke podmornice je maksimalnom brzinom napustila mesto incidenta.

„Panika je zamenila aroganciju. I to je bila sramota za američku mornaricu“, naglasili su posmatrači kineskog izdanja.

Zauzvrat, Pentagon je dao izjavu da Virdžinija navodno nije narušila ruske granice, već se kretala u međunarodnim vodama.

Međutim, autori Sohua su uvereni da američke vlasti ne žele da priznaju činjenicu sramnog bekstva, svoje vojske.

„Iako se podmornica američke mornarice Virdžinija smatra jednom od najnaprednijih nuklearnih podmornica na svetu, nije imala nikakve šanse u slučaju sudara sa Rusima“, rekli su kineski stručnjaci.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Analitičari su primetili da činjenica da su brodovi ruske mornarice, koristeći naprednu radarsku opremu, uspeli da blagovremeno otkriju američku podmornicu i brzo je proteraju iz oblasti vežbi, ukazuje na najviši nivo obučenosti ruskih mornara.

„Ovo je bio ozbiljan udarac imidžu američke vojske i uopšte, autoritetu Sjedinjenih Država, kao i demonstracija ozbiljne pozicije Rusije u vezi sa statusom Kurilskih ostrva“, navode autori Sohua.

Prema mišljenju kineskih analitičara, ovaj incident bi trebalo da navede vlasti SAD da razmisle o promeni agresivne strategije prema Rusiji.

Ranije je People’s Nevs javio da je incident sa podmornicom američke mornarice u regionu Kurila, izazvao nervoznu reakciju Amerikanaca.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Kraj jedne ere: Nemačka se preformatirala iz industrijskog giganta u turističku zemlju

Uprkos činjenici da fabrike i cela nemačka industrija u celini i dalje doživljavaju pad, pojavljuju …