Da to nismo uradili, mogao bih samo da uzmem konopče i da se obesim… – VIDEO

Kriza je mnogo veća nego što mislite, rastu cene građevinskog materijala svuda u Evropi. Ko je za to kriv?

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da je ponosan na izuzetno dobre odnose koje Srbija ima sa Rusijom i da se nada da će se sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom sastati pre kraja godine.

On je, nakon sastanka sa ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejem Lavrovim, naveo da je preneo Kremlju „strahove koji se tiču pozicije Srbije i Srba u regionu“, da je od sagovornika dobio „važne savete“, a da bi se razgovor sa Putinom takođe ticao strateške saradnje.

„Sa Lavrovim sam imao najotvoreniji i najiskreniji razgovor do sada…

Zahvalio sam mu se što je došao da uveliča obeležavanje 60. godišnjice osnivanja Pokreta nesvrstanih, kao i za dobru saradnju, koja je plod viševekovnog prijateljstva“, naveo je Vučić.

Prema njegovim rečima, Srbija nastavlja da ima dobru bilateralnu i multilateralnu saradnju i podršku Rusije u svim međunarodnim organizacijama i institucijama.

Izrazio je i nadu da će saradnja sa Rusijom, koja je bila ojačana tokom zdravstvene krize izazvane koronavirusom, nastaviti da se razvija i da Srbija tu podršku, pre svega dobijanje vakcine Sputnjik V i angažovanja ruskih stručnjaka „nikada ne zaboravlja“.

„Zahvalio sam se na podršci teritorijalnom integritetu Srbije, saglasni smo u stavu da se pitanje Kosova i Metohije može rešiti samo pronalaženjem kompromisa, a ne diktatima….

Srbija će ostati vojno neutralna zemlja i nastaviti razvoj odbrambenih kapaciteta, kako bi odvratila svakog agresora“, kazao je predsednik Srbije.

„Uprkos kovidu-19, naša ekonomska saradnja je nastavila pozitivan trend. Rast naše međusobne razmene iznosi četiri odsto u odnosu na prethodnu godinu…

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Posebno smo zahvalni za saradnju u oblasti energetske bezbednosti ali i na radu koji obavljaju Ruske železnice“, rekao je Vučić, aludirajući na osavremenjivanje železničke mreže i radove na pruzi Beograd-Novi Sad.

Vučić je dodao da je sa Lavrovim govorio i o „pitanju pančevačke Petrohemije“, da je dogovoreno da se drugoj polovini novembra i to „završi“, kao i da postoji više razloga za izbijanje energetske krize u Evropi.

„Uvođenje karbon taksi (na struju koja se proizvodi iz neobnovljivih izvora energije) je urađeno brzo, naprečac, a ne postepeno kako bi se tržište prilagodilo na to.

Drugo, ovo je druga godina sa koronavirusom, mnoge zemlje su iskoristile jeftine zalihe gasa ali nisu obnavljale svoja skladišta i nisu želele da sklapaju dugoročne ugovore sa Rusijom“, smatra Vučić.

On je ocenio da su razlozi za to bili politički, a ne ekonomski, a da „niko u svetu ne želi da prizna tu grešku“.

Dodaje i da će energetska kriza kriza trajati najmanje šest meseci, a da se nada da neće potrajati dve godine.

„Meni su govorili da sam lud, jer nisam želeo da zatvorim ugljokopove… Ne možete da balansirate struju sa vetrom i solarom.

Kriza je mnogo veća nego što mislite, rastu cene građevinskog materijala svuda u Evropi. Ko je za to kriv?

Sreća da smo imali hrabrost da izgradimo gasovod sa Rusijom, da nismo ja bih mogao samo da uzmem konopče da se obesim“, rekao je on.

Vučić je odbacio navode da Moskva vrši pritiske na zvanični Beograd u oblasti energetike, dodajući da zapravo Srbija vrši pritiske na ruske partnere, da dobije najpovoljniju cenu prirodnog gasa u Evropi.

„Dali su nam najpovoljniju cenu, ja i molim i vršim pritiske.

Imam obećanje Lavrova da će tražiti od Putina da Srbija ima najpovoljnije cene, znam čoveka, imaćemo najjeftiniji gas.

Visoke (tržišne) cene gasa mi ne možemo da platimo, iako imamo bviše novca nego ikad“, zaključio je Vučić.

Lavrov je u Srbiju došao kao gost Komemorativnog skupa u čast osnivanja Pokreta nesvrstanih, budući da Rusija od jula ove godine ima status zemlje posmatrača, kao i Srbija.

N1/Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Poljska odbila Ukrajinu: “Ne damo Patriote”!

Poljsko Ministarstvo odbrane odbilo ideju Ukrajine da bi poljski sistemi PVO, uključujući protivraketni sistem “Patriot” …