Bespilotne letelice Kamikaze napale američku bazu!

Dva borca sirijske militantne grupe, koju podržavaju SAD povređena su u napadu, potvrdio je Pentagon.

Nekoliko bespilotnih letelica napunjenih eksplozivom gađalo je američku vojnu bazu u južnoj Siriji, a jedan je uspešno pogodio kompleks, saopštila je Centralna komanda SAD.

Vašington se drži, svega 1.000 vojnika u bliskoistočnoj državi, uprkos uzastopnim zahtevima Damaska da se povuku.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

CENTCOM je saopštio da su u napadu učestvovala tri “drona samoubice” i da se dogodio u petak ujutro u američkom garnizonu u Al-Tanfu u Siriji, gde su američke snage dugo bile stacionirane zajedno sa borcima milicije, koji su prethodno pokušavali da zbace sirijsku vladu.

„Dva drona su oborile koalicione snage, dok je jedan udario u kompleks, ranivši dva pripadnika snaga partnera Sirijske slobodne armije, koji su dobili medicinsku pomoć.

Nijedna američka snaga nije povređena“, saopštila je vojska i dodala da su takvi udari „neprihvatljivi“, jer „izlažu naše trupe i naše partnere riziku i ugrožavaju borbu protiv ISIS-a“.

Smešten u blizini trosmerne granične raskrsnice sa Irakom i Sirijom, ispostavu Al-Tanf uspostavile su američke trupe 2016.

Ubrzo su se pridružile pobunjeničkoj frakciji tada poznatoj, kao Maghaveir al-Thovra (Komandos revolucije), koja je od tada preimenovana u Sirijska slobodna armija (za razliku, od bivše Slobodne sirijske armije).

Dok Vašington tvrdi da je „proverena opoziciona“ grupa namenjena borbi protiv terorista Islamske države (IS, bivša ISIS) i da je odustala od svojih ciljeva da svrgne sirijskog predsednika Bašara Asada, ona se poslednjih meseci suočila sa kontroverzama, zbog optužbi za korupciju i trgovinu drogom od strane njenih članova.

U septembru je koalicija predvođena SAD bila prinuđena da otpusti komandanta grupe, a vojska je rekla da se taj potez „izvršio da bi se osigurao dugoročni uspeh“ milicije.

Garnizon Al-Tanf je tokom godina bio izložen sličnim napadima dronovima u nekoliko navrata, uz sporadične napade neidentifikovanih aktera.

Prošlog leta, ruske snage – koje nastavljaju da podržavaju vladu u Damasku – izvele su nekoliko vazdušnih napada u toj oblasti protiv grupe militanata „obučenih i opremljenih u SAD“, koji su navodno „počinili terorističke akte i ubili civile“.

Pored 200 američkih vojnika baziranih u Al-Tanfu, oko 700 deluje na drugim mestima u Siriji, većina na severoistoku zemlje bogatom naftom, gde su se udružili sa kurdskim borcima.

Sirijska vlada je više puta proglašavala vojno prisustvo Vašingtona nezakonitim i nastavlja da optužuje američke snage, za krađu ogromnih količina energetskih resursa zemlje.

 

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Rojters: Ruska vojska ušla u bazu, koju su zauzele američke trupe u Nigeru!

Ruske oružane snage ušle su na teritoriju američke vojne baze u Nigeru, javlja Rojters pozivajući …