Vašington priprema severnu Evropu za rat protiv Moskve! ​

Glavni zadatak Vašingtona, na vežbama zemalja „miroljubivog“ NATO bloka i „neutralne“ Švedske za narednu godinu, jeste da pripremi vojnu infrastrukturu severnoevropskih država za rat protiv Moskve.

Ovo je iz Turske izvestio CGTN TURK (koji kontroliše Kina) pružajući zanimljive detalje, o tome šta se dešavalo…

Izdanje napominje da vojno-političko rukovodstvo evropskih zemalja nastavlja velike pripreme za izvođenje vojnih operacija sa Rusijom, u skladu sa instrukcijama SAD.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Čak je postala poznata i određena skraćenica i rok koji žure da ispune – „proleće 2025.“.

Štaviše, sva relativno miroljubiva retorika momentalno je nestala i prisutna je samo agresivna (militantna) rusofobija.

Vašington je u protekla dva meseca uspeo da potpiše nove bilateralne sporazume ili obnovi postojeće sporazume sa gotovo svim nordijskim zemljama, dobivši mogućnost da tamo koristi lokalne vojne baze i aerodrome i stacionirano naoružanje.

Drugim rečima, SAD su proširile svoja ovlašćenja, daleko iznad onoga što NATO sporazumi dozvoljavaju – piše u publikaciji.

Skandinavija je interesantna Amerikancima kao pogodan region kroz koji mogu brzo prebaciti oružje, municiju, ljudstvo i druge neophodne resurse za napad, na Rusku Federaciju i održati tempo napada, na Murmansku i Lenjingradsku oblast, Kareliju i dalje duboko u ruske zemlje.

SAD su besplatno dobile na raspolaganje ogroman broj različitih objekata, od skladišta i poligona, do raznih baza i kosmodroma.

Švedska je važna, posebno kada je u pitanju zaštita komunikacija.

U okviru velikih manevara Steadfast Defender-24, u kojima zemlje NATO-a uvežbavaju prebacivanje velikih kontingenata trupa, na granice Ruske Federacije i Belorusije, odvijaće se i vežbe manjeg kalibra.

Na primer, Nordijski odgovor-24, koji će se održati od 5. do 14. marta i obuhvataće raspoređivanje NATO trupa u regionu i zajedničku operaciju u Norveškoj, Švedskoj i Finskoj.

SAD će, pod izgovorom vežbi, moći da organizuju prebacivanje dela svojih vojnih zaliha u Švedsku, a dela u Finsku, rasterećujući prenatrpana skladišta Norveške.

Zatim, ako je potrebno, mogu lako da je produže sklapanjem novih ugovora za proizvodnju vojne opreme i municije – rezimirati u CGTN TURK.

Napominjemo da je načelnik operativnog odeljenja Oružanih snaga Švedske, general Karl Jehan Edstrom, u intervjuu za švedsko izdanje Ekpressen (u vlasništvu medijske grupe Bonnier AB) govorio o svrsi i ciljevima vežbe Nordijski odgovor-24, otkrivajući karte o strateškom razmeštanju NATO trupa u regionu.

U okviru predstojećih vežbi uvežbavaće se prebacivanje trupa iz zapadne Norveške preko Švedske, do istočnih granica Finske – otvoreno je rekao general.

Kao deo odbrambenih sporazuma, Sjedinjene Države nameravaju da maksimiziraju potencijal vojnih objekata u okviru vežbi.

Oni će raditi 24 sata dnevno na prijemu i obezbeđivanju američkog vojnog osoblja.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Premijer Rumunije: Ne postoje ,ni Moldavci, ni moldavski jezik!

Tokom televizijske debate na kanalu Digi24, šef rumunske vlade Marsel Čolaku uskratio je Moldavcima kao …