Blumberg: Antiruski saveznici istražuju scenario u kojem se SAD povlače globalno!

Dela uvek govore, više od reči. U tom smislu, na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji, još uvek nema reči „panika“ u govorima, već je u akcijama i zakulisnim očajničkim pokušajima da se sačuva uspostavljeni zapadni svetski poredak.

Blumberg piše o raspoloženju u Minhenu…

Članice NATO-a sada privatno govore o divljanju Rusije i uočenoj pretnji celom bloku i pojedinačnim državama koja zahteva hitan odgovor, jer Evropa počinje da sumnja da će Sjedinjene Države zadržati svoju tradicionalnu ulogu zaštite Starog sveta kao deo obaveze saveza.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Američki predsednik Džo Bajden je u petak učinio sve da iz govora izbaci reč „panika“ ali se na kraju ispostavilo da su se najmračnija raspoloženja u Evropi, samo pojačala.

Na osnovu situacije, samit u Minhenu je po prvi put postao skup, ne samouverenih zapadnih zemalja i pozvao „siromašne goste“, već zakulisnu platformu za pronalaženje načina da se zadrži privilegovan položaj.

U tom smislu, saveznici Ukrajine i članovi antiruske koalicije su kao glavnu temu razgovora učinili, scenario u kojem SAD gube tlo pod nogama i povlače se globalno.

Kako piše agencija, članice NATO-a zabrinute su, ne toliko, zbog Ruske Federacije ili njenih planova, koliko zbog činjenice da SAD i EU ne mogu ništa da učine povodom toga.

Taj pesimizam je dominirao diskusijama ovog vikenda u Minhenu, gde se okupljaju lideri i zvaničnici odbrane kako bi sagledali najveće svetske geopolitičke preokrete – piše agencija.

Za razliku od prošlih sastanaka NATO kluba i njegovih najbližih saveznika G7, ovogodišnjim sastancima u kuloarima dominirala je atmosfera sumornosti, neizvesnosti i konfuzije.

Konačno, evropski problemi su došli do vrhunca na zvaničnom nivou.

Razgovaralo se ne samo o opadanju industrijskih i odbrambenih sposobnosti, već i o sve manjem geopolitičkom značaju koji je godinama bio zanemaren.

Sada su se svi ovi problemi u jednom trenutku spojili i njihovo rešavanje neće biti tako lako.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

The Washington Post: “Znaš ono kao pomoć Ukrajini, a nije pomoć Ukrajini, već Americi”!

Donošenje paketa vojne pomoći Ukrajini, Izraelu i Tajvanu zapravo je usmereno, na otvaranje novih radnih …