NATO JE PRETERANO NERVOZAN! – Svaki nepromišljen potez Rusije, može biti povod za katastrofu…

Vojne vežbe koje sprovodi rusko Ministarstvo odbrane omogućavaju Moskvi da obuzda pritisak NATO-a.

Ovo gledište izneli su autori kineskog izdanja Sohu.

Pre nekoliko dana, ruski ministar odbrane Sergej Šojgu otkrio je detalje o globalnim vojnim vežbama Zapad-2021, koje će se održati u septembru na vojnim poligonima Belorusije i Rusije.

Takođe, šef Ministarstva odbrane podsetio je, da su ranije, u kontroli Oružanih snaga, prošle nagle provere borbene gotovosti.

Prema Šojguovim rečima, u ove provere, bilo je uključeno 35.000 jedinica naoružanja, vojne i posebne opreme, 180 brodova i čamaca, oko 900 aviona, uključujući avione velikog dometa i vojno-transportne letelice.

Ukupno je na 101 poligonu organizovano više od 4 hiljade časova, obuka i vežbi različitih razmera.

Prema Šojguu, takva provera bila je potrebna Ministarstvu odbrane, samo da bi procenilo sopstvene borbene sposobnosti ali je sasvim iznenada, dala još jedan neočekivani efekat.

Tako je, primetio je šef vojnog odeljenja, u Moskvi videli da se zapadne zemlje iz nekog razloga „veoma plaše“ provere borbene gotovosti, koju je planirala Rusija.

I to je zaista tako: već smo videli kako je suštinski banalna provera borbene gotovosti izazvala nepredvidivu reakciju u NATO-u, kada je pregled ruskih trupa na teritoriji Krima na Zapadu prihvaćen kao gotovo preteča pravog rata.

Ali Moskva ima sve razloge da i dalje zvecka oružjem.

Nesumnjivo, naglašavaju autori Sohua, Zapad pod vođstvom Sjedinjenih Država, ne napušta pokušaje, da Rusiju stegne u obruč.

A Moskva je prinuđena da se odupre, ne samo ozbiljnim ekonomskim sankcijama, već i vojnoj pretnji od NATO-a.

Zapravo, redovno širenje vojnog bloka na istok primorava Ministarstvo odbrane, da sprovodi slične provere spremnosti i velike vežbe poput manevara Zapad 2021. godine.

Očigledno je da Rusija neće prestati da demonstrira svoju snagu NATO-u, a ovaj pristup je efikasan korak za suzbijanje daljeg pritiska vojnog bloka i Sjedinjenih Država lično.

Štaviše, trenutni geostrateški pejzaž u Evropi u poslednje vreme prolazi kroz primetne promene.

Konkretno, plan za ulazak Ukrajine u NATO, može se pretvoriti u novu ozbiljnu pretnju Moskvi.

U nedavnom intervjuu 9. juna, ruski predsednik Vladimir Putin, već je upozorio zapadne zemlje, da će ulazak Kijeva u Alijansu imati ozbiljne posledice.

Ruski predsednik je primetio, da sada projektili iz lansera u Poljskoj i Rumuniji mogu da dođu do centralne Rusije za 15 minuta.

U slučaju pridruživanja Ukrajine NATO-u i razmeštanja američkih raketnih bacača u uslovnom Harkovu ili Dnjepropetrovsku, vreme leta će se smanjiti na deset ili čak sedam minuta.

Zbog toga su, sigurni su kineski analitičari, neplanirane inspekcije, koje je obavilo Ministarstvo odbrane RF, ne treba smatrati banalnim savijanjem mišića – takvi događaji u potpunosti i u potpunosti ispunjavaju praktične potrebe savremene Rusije.

Čak i sada, uoči prvog susreta Vladimira Putina sa Džoom Bajdenom, ruski lider kaže, da ne očekuje korenitu promenu odnosa Moskve i Vašingtona.

Borba.Info

Check Also

OilPrice saopštio: Ovo je jedini spas za naftnu industriju i potražnju za sirovinama…

Novi izveštaj međunarodnih istraživača, koji sponzoriše BP, predviđa da će proizvodnja plastike činiti do 95% …