NEOČEKIVANO – Oštra kritika na račun Crne Gore i Hrvatske: Ruše ugled NATO i stvaraju otpor kod Srba

Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane ocenio je da je za NATO štetno bilo kakvo delovanje Hrvatske i Crne Gore u i prema Srbiji, jer kao članice NATO-a svojim aktivnostima stvaraju dodatnu negativnu percepciju građana Srbije prema Alijansi.

U svojoj analizi „Srbija 2020:Srbija – poprište konfrontacije obavještajnih službi?“ Institut iz Ljubljane smatra da NATO umesto da radi na stvaranju poverenja i pozitivne percepcije među građanima Srbije, on svojim delovanjem preko Hrvatske i Crne Gore, dodatno urušava ionako svoj slab ugled u Srbiji.

„Nije nikakva tajna, da je savezništvo između zvanične Prištine sa Podgoricom i Zagrebom vrlo snažno, piše u analizi i dodaje se da je veze Kosova sa Zagrebom održavao donedavni premijer Kosova Ramuš Haradinaj, dok sa Podgoricom i režimom Mila Đukanovića te veze i saradnju decenijama ima kosovski predsednik Hašim Tači.
Ovaj institut navodi i da ukoliko bi to bila normalna saradnja to ne bi predstavljalo problem, međutim, ovde se radi o savezništvu, koje je planski usmereno protiv Srbije, odnosno prvenstveno protiv njenog predsednika Aleksandra Vučića.

„Radi se o Hrvatskoj i Crnoj Gori, koje su obe punopravne članice NATO-a i koje su involvirane u unutrašnja dešavanja u Srbiji“, zaključuje se u analizi.

Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane, Slovenija, redovno analizira događanja na Bliskom istoku i Balkanu. IFIMES analizira aktuelna dešavanja u Srbiji sa fokusom na predstojećim parlamentarnim, pokrajinskim i lokalnim izborima, koji će se održati 21. juna 2020. godine.

Check Also

EU će izgubiti više od Rusije ako konfiskuje imovinu!

Moskva je sastavila paket mera odmazde u slučaju da zapadne zemlje zaplene rusku suverenu imovinu …