Kina započela najveći svetski projekat zelenog vodonika!

Zemlja je značajno povećala svoje obnovljive kapacitete.

Kina je započela izgradnju velikog projekta zelenog vodonika, koji će koristiti solarnu i energiju vetra u autonomnom regionu Unutrašnja Mongolija, prema Sinopec Group, najvećoj rafineriji nafte u zemlji.

Kompanija očekuje da će projekat, njegovo drugo preduzeće za zeleni vodonik, proizvoditi 30.000 tona zelenog vodonika i 240.000 tona zelenog kiseonika godišnje.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Prema Sju Džendongu, izvršnom direktoru ogranka Sinopec Star Petroleuma u ​​Unutrašnjoj Mongoliji, tamo proizvedeni zeleni vodonik i zeleni kiseonik biće transportovani cevovodima do pilot projekta dubinske prerade uglja, kako bi se zamenio deo onoga, što se proizvodi korišćenjem postojećeg uglja, metodom na-vodonik.

Unutrašnja Mongolija je trenutno jedan od najvećih regiona za iskopavanje uglja u Kini ali bi trebalo da postane čvorište obnovljive energije.

Iako se Kina i dalje u velikoj meri oslanja na svoju veliku industriju uglja, nada se postepenom prelasku na obnovljive alternative i ostvarivanju dekarbonizacije u narednim decenijama.

Zemlja planira da postane ugljenično neutralna do 2060. godine nakon vrhunca emisija ugljenika 2030. godine.

Vodonik se smatra zelenim, jer se proizvodi iz obnovljivih izvora, kao što su solarni i vetrovi izvori i ne dovodi do emisije ugljen-dioksida.

Nakon što postane potpuno operativan, očekuje se da će projekat smanjiti godišnje emisije ugljen-dioksida, za oko 1,43 miliona tona.

To je ekvivalentno sadnji oko 825.000 stabala, kaže Sju.

Kina je najveći svetski proizvođač vodonika, iako se većina trenutno proizvodi iz uglja.

Očekuje se da će godišnja proizvodnja zemlje dostići do 200.000 tona vodonika – zahvaljujući obnovljivim izvorima energije – kako bi se smanjila emisija ugljen-dioksida za do dva miliona tona, do 2025. godine.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Iran preti da će promeniti nuklearnu doktrinu!

U iščekivanju odgovora Izraela na masovni kombinovani napad u noći 14. aprila, Teheran preti nuklearnom …