HAOS NA SAMITU G7: Berlin odbio da se povinuje Vašingtonu!

Američki državni sekretar je tokom sastanka sa nemačkim ministrom izjavio da se američka administracija odlučno protivi izgradnji gasovoda “Severni tok 2”, saopštio je nakon sastanka Stejt department.

Ministri spoljnih poslova Nemačke i Amerike, Hajko Mas i Entoni Blinken, razgovarali su na marginama sastanka šefova diplomatija G7 u Londonu o projektu gasovoda “Severni tok 2”.

“Razgovarali smo i o ‘Severnom toku 2’, ponovili smo naše poznate stavove. Ničeg novog nema”, rekao je Mas.

Američki državni sekretar je tokom sastanka sa nemačkim ministrom izjavio da se američka administracija odlučno protivi izgradnji gasovoda “Severni tok 2”, saopštio je nakon sastanka Stejt department.

U saopštenju se dodaj da su “državni sekretar i ministar spoljnih poslova naglasili značaj transatlantskog partnerstva pred destabilišućih aktivnosti Rusije, Kine i Irana”.

Zvanični Berlin više puta je istakao da smatra da je potrebno da se projekat dovede do kraja i da gasovod predstavlja isključivo ekonomski projekat, ali da i posle puštanja gasovoda u rad Ukrajina treba da ostane tranzitna zemlja za isporuke gasa.

Vašington sa druge strane otvoreno istupa protiv projekta i preduzima napore kako bi blokirao njegovu realizaciju.

Izgradnja gasovoda

Projekat “Severni tok 2” podrazumeva izgradnju dva kraka gasovoda, čiji će ukupni kapacitet iznositi 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje, od obale Rusije, preko Baltičkog mora, do Nemačke.

U izgradnji gasovoda učestvuju brojne evropske kompanije.

Protiv izgradnje gasovoda “Severni tok 2” aktivno se bore Sjedinjene Američke Države, koje žele da prodaju svoj tečni prirodni gas u EU.

SAD su uvele sankcije gasovodu u decembru 2019. godine, usled čega je švajcarska kompanija “Olsiz” bila primorana da zaustavi radove na polaganju cevi.

Protiv gasovoda je i Ukrajina, jer strahuje da će time izgubiti ulogu koju ima kao država preko koje se odvija tranzit gasa u Evropu.

Prema podacima operatera “Nord strim 2 AG” sa 31. martom ove godine završeno je 95 odsto gasovoda i ostalo je da se dovrši izgrdnja u dužini od 121 kilometar.

Sputnik

Check Also

Sve krvavija bitka za Volčansk, Ukrajincima preti „kotlić”!

Bitka za Volčansk na harkovskom pravcu, postaje sve teža i krvavija – ruske snage svim …