SINDIKAT “NEZAVISNOST”: Digitalizacija način da privatne kompanije isisaju novac iz budžeta

Granski Sindikat uprave, pravosuđa, odbrane i policije “Nezavisnost” uputio je otvoreno pismo premijerki Ani Brnabić povodom velikih problema u funkcionisanju i komunikaciji unutar Republičkog geodetskog zavoda.

Oni ističu da je digitalizacija, koja je trebalo da doprinese efikasnijem radu RGZ-a, pretvorena u legitiman način isisavanja budžeta RS ka privatnim IT kompanijama.

– Poštovana predsednice Vlade, ovih dana svedoci smo očiglednog haosa koji je vezan za pitanje da li i na koji način funkcioniše RGZ kao institucija i da li Republika Srbija ima katastar nepokretnosti kao svoj nacionalni resurs. Sve ono što je u javnosti izneto od strane direktora RGZ-a Borka Draškovića je ne samo zbunjujuće već po mnogo čemu zabrinjavajuće za sve poznavaoce poslova koji se obavljaju u ovoj instituciji. Nažalost zabrinjavajuće je i veoma opasno za sve korisnike usluga RGZ-a među kojima su i građani a u najvećem procentu i sama Republika Srbija. Posebno sa aspekta neophodnosti brzog privrednog oporavka nakon epidemije – navodi se u pismu.

Dalje piše da je nezadovoljstvo radom RGZ-a u poslednjih nekoliko meseci među zaposlenima u zavodu bilo očekivano, jer su im “poznati svi aspekti i razlozi stanja koje je daleko od zadovoljavajućeg, a naročito daleko od idealnog kako ga prikazuju u javnosti rukovodioci RGZ-a i neki predstavnici Vlade RS”.

– Sve ono na šta smo Vama kao i predsedniku Republike ukazivali u prethodnih 18 meseci je sada sasvim jasno i nažalost potvrđeno u praksi.

U pismu se navodi da je reforma RGZ 2014. iskorišćena za dovođenje rukovodstva koje je počelo razgradnju ove institucije, te da je pod formom “navodne borbe protiv korupcije uspostavljen sistem u kojem je sva moć i kontrola stavljena u ruke direktora.

– Proces “reformi” se vodi na osnovu jednostranih i često pogrešnih i nesprovodivih odluka koje su bazirane ne na realnim pokazateljima već na osnovu fikcija i izmišljenih rezultata (broj nerešenih predmeta, drugostepene žalbe, stanje u oblasti digitalnih planova, adresnog registra, komasacije, polj. zemljišta u državnoj svojini i sl).

Kada su rezultati u pitanju, za njih zaposleni navode da su filovani i ulepšavani za dodatno zaduživanje kod međunarodnih institucija, u iznosima koji su preko 60 miliona evra.

– Očekivani rezultati projekata koji se finansiraju iz ovih kreditnih sredstava su daleko ispod onih koji su prikazani u javnosti i o kojima se pričaju bajke u nekim medijima.

Ističe se i da obmanjivanje javnosti o radu RGZ-a u vreme vanrednog stanja služi za kampanju i reklamu. Pored svega, dodaje se da digitalizacija, koja je debelo plaćena, nije donela i dovela do rezultata koij su prikazani, a da su posledice obmanjivanja javnosti dalekosežnije.

– Da li se sve ovo odvija pod pokroviteljstvom Vlade RS nama nije poznato, ali da je podrška koju rukovodstvo dobija od strane ministarstva građevinarstva potpuno neobjašnjiva i neracionalna jasno je svima koji poznaju stanje u ovoj oblasti – ističe se u pismu Ani Brnabić.

(Direktno.rs)

Check Also

Orban: Sukob u Ukrajini mogao biti gotov, do kraja 2025. Evo kako…

Premijer je rekao da je moguće, ako zagovornici mira, a ne rata, pobede na junskim …