Internacionalna komisija naučnika: Srbima u BIH učinjena nepravda, sastavljen izveštaj i biće prikazan

Šestočlana Komisija za istraživanje stradanja Srba u Sarajevu jednoglasno utvdila da je srpskom narodu u BiH učinjena velika nepravda.

O tome je, kako se navodi, sačinjen i izveštaj koji će svetu pokazati istinu.

To je za Radio-televiziju Republike Srpske rekao predsednik te komisije iz Izraela Rafael Izraeli.

Izraeli je rekao da je Komisija pokušala da “ispravi” veliku nepravdu počinjenu Srbima, ne želeći pritom da poriče ili negira stradanja muslimana i Hrvata i svih onih koji su učestvovali u ratu.

“Hteli smo da sprečimo svet da optuži jedino Srbe i nikog drugog. Naravno, mi kažemo da su jedni činili odredjena pogrešna dela, ali su i drugi. Dakle, na taj način smo stekli celokupnu sliku i mislim da smo uradili dobru stvar”, rekao je Izraeli.

Komisija, čiji je predsednik, formirana je pre dve godine, a njeni članovi su državljani različitih zemalja – dvojica su iz SAD i Rusije, dvojica iz Francuske i Italije, dvojica iz Centralne Evrope – Austrije i Srbije.

U početku je, objašnjava, bilo sedam članova, a u međuvremenu Austrijanac je morao, kako kaže, iz nekih razloga da se povuče iz Komisije.

“Mi smo u stvari samo naučnici, a svaki od nas je posmatrao svoj delokrug interesovanja i svaki od nas je pokušao, u saradnji sa drugima, da da svoj doprinos konačnom izveštaju Komisije koji ima više od hiljadu stranica”, rekao je Izraeli.

Istakao je da su članovi Komisije tokom pisanja izveštaja nastojali da budu korektni, odnosno da uzmu u obzir sva razmatranja i da ih objedine u zaključke.

Insistirali su, kaže, na tom da niko od članova ne unosi lična politička viđenja, već da ostanu strogo neutralni i korektni tokom celokupnog rada Komisije i pisanja izveštaja.

Rekao je da je uplitanje stranih sila u sukob u BiH dodatno zakomplikovalo stanje, jer se NATO, pod plaštom “sprovođenja pravde” svrstao na stranu muslimana i Hrvata i delovao protiv Srba sa potpuno jasnim predubeđenjem, odnosno pristrasnošću, čime su dugoročno izvitoperili pravdu.

SAD su, kazao je, prikazivale Srbe kao zločince koji napadaju muslimane, optuživši ih i za navodni genocid u Srebrenici. “Dok su tako prikazivali Srbe, istovremeno su muslimane prikazivali kao svece koji su bili napadnuti, oni su bili jadnici progonjeni od Zapada”, naveo je Izraeli i dodao da je sve to dovelo do bombardovanja Srbije i do toga da postane omražena zemlja.

Izraeli je istakao da su zapadne sile imale pogrešnu računicu, jer su otvorile put islamskim fundamentalistima.

“Sve je to bilo pogrešno, jer je Srbija bila veza između pravoslavnog hrišćanstva, ruske Ambasade, Ukrajine, Holandije, dole do Beča, Grčke… Dakle, to su sve bile hrišćanske zemlje ranije, ali sa proglašenjem BiH muslimanskom zemljom, presečena je veza izmedju Rusije, Centralne Evrope i Grčke, sve do Mediterana, što znači da su hrišćanstvo i Zapadna Evropa ustvari sami sebi pucali u nogu. Da bi spriječili Evropu da padne pod islam, koji će ih kasnije iskoristiti, jednostavno su sami sebe ranili i otvorili put za prodiranje islamskih fundamentalista, što su uradili, nažalost, i kasnije”, rekao je.

Zaključio je da je iz svega toga vidljivo da je Srbima učinjena velika nepravda te da je Komisija iz tog razloga i sačinila objektivan izveštaj o srpskim stradanjima.

(rts,tanjug)

Check Also

Amerikanci nisu uspeli da obore NLO, iz prvog puta iznad jezera Huron!

Američka vojska nije uspela prvi put da pogodi neidentifikovani objekat na nebu iznad jezera Huron. …