LAVROV: “Severni tok 2” biće završen jer to treba celoj Evropi

Iako su SAD upotrebile sve snage da zaustave završetak gasovoda od Rusije do Nemačke, Sergej Lavrov je uveren da će projekat biti završen

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je da veruje da projekat „Severni tok 2“ neće biti obustavljen i dodao da Rusija, za razliku od američkih partnera, po tom pitanju neće uticati na Nemačku.

„Ne mislim da projekat može da bude zaustavljen. Uveren sam da će biti realizovan, za to su zainteresovane i Nemačka i druge evropske zemlje, čije kompanije učestvuju u njegovoj realizaciji, za to je zainteresovana, na kraju krajeva, cela Evropa, jer će to ojačati evropsku energetsku bezbednost“, rekao je Lavrov na pres-konferenciji posle sastanka Saveta država Baltičkog mora.

U tom kontekstu, ruski ministar je najavio da će uskoro, tokom današnjeg dana, razgovarati s nemačkim kolegom Hajkom Masom. Lavrov je, međutim, istakao da Rusija neće pokušavati da u vezi s tim pitanjem utiče na Nemačku.

Naime, Federalna mrežna agencija Nemačke (BNA) odbila je zahtev „Nord strima 2 AG“, operatora gasovoda „Severni tok 2“, da ovaj gasovod oslobodi pravilnika ažurirane Gasne direktive Evropske unije.

Prema navodima, ova odluka znači da operator gasovoda mora najmanje polovinu kapaciteta gasovoda da rezerviše za alternativne dobavljače, uprkos njihovom odsustvu. Drugim rečima, „Gasprom“, koji ima monopol na isporuku ruskog gasa u inostranstvo, može da isporučuje samo 27,5 milijardi kubnih metara gasa godišnje, a ne 55 milijardi.

„Nemam nameru da o tome razgovaram s Masom. Neću terati nemačku vladu na ovu ili onu odluku, kako to pokušavaju naši američki partneri“, rekao je on.

„Nedavno, ili, kako mislim, juče je američki državni sekretar Majk Pompeo razgovarao telefonom s Masom, s kojim ću imati razgovor za sat vremena… Pompeo je direktno pozvao Nemačku da ne učestvuje u projektu ’Severni tok 2‘“, rekao je šef ruske diplomatije.

Ruski ministar je apelovao da se to pitanje ne politizuje, ističući da će se sve rešavati na pravnom polju. Ukazao je da je, međutim, činjenica da postoje aktivni napori da se projekat ometa.

Lavrov je upozorio da bi poteškoće u vezi s ovim projektom mogle za posledicu da imaju više cene gasa u Evropi.

Propisi Gasne direktive EU izmenjeni su zbog aktivnog suprotstavljanja izgradnji gasovoda od strane Ukrajine, SAD, Baltičkih zemalja i Poljske, koje smatraju da je projekat isključivo politički i da će pojačati zavisnost Evrope od Rusije.

Krajem prošle godine američki predsednik Donald Tramp potpisao je vojni budžet koji predviđa sankcije protiv gasovoda „Severni tok 2“ i „Turskog toka“. Sjedinjene Američke Države zahtevale su da kompanije koje polažu cevi za gasovode, odmah prestanu sa radom. Švajcarska građevinska kompanija „Olsiz“ povinovala se zahtevima SAD.

Check Also

Šta hoćete više od Srbije

Severnoatlantska alijansa, predvođena SAD, je bombardovanjem zgrade RTS-a u Beogradu 1999. godine, pokazala koliko zaista …