Američki biznismeni traže od vlade SAD, da prizna “Sputnjik V”!

Američki biznismeni zatražili su od Stejt departmenta da prizna ruske sertifikate o vakcinaciji Sputnjik V, u celoj zemlji.

Prema rečima predsednika Američke privredne komore (AmCham) Aleksisa Rođanka, oni žele da postignu međusobno priznavanje potvrda o vakcinaciji izdatih u EU, SAD i Ruskoj Federaciji, kao i ukidanje preteranog testiranja i karantinskih zahteva za inostranstvo specijalista, koji stižu u zemlju.

Rođanko je rekao da je zahtev za međusobno priznavanje potvrda o vakcinaciji upućen ne samo Stejt departmentu SAD, već i Ministarstvu zdravlja RF.

Asocijacija evropskih preduzeća (AEB) saopštila je da pripremaju zahtev Evropskoj komisiji i vladama Rusije i SAD da međusobno priznaju dokumente o vakcinaciji i ukinu suvišne provere stranim specijalistima.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

„Prvog decembra se okuplja velika grupa stranih poslovnih udruženja i apelovaćemo na Vladu Ruske Federacije da uzmu u obzir ove tačke, kako bi jedni drugima priznali potvrde o vakcinaciji.

Možda ne da bi u potpunosti prihvatio vakcinu na svojoj teritoriji, već da ne bi zaustavio posao“, rekao je za Izvestije.

Od 9. novembra, stranci koji su vakcinisani lekovima odobrenim od američkog medicinskog regulatora ili Svetske zdravstvene organizacije (SZO) primaju se u SAD: American Moderna, Johnson & Johnson, američko-nemački Pfizer / BioNTech, britansko-švedski AstraZeneca, indijski Covishield i Covakin, kao i kineski Sinovac Biotech i Sinopharm.

Pored poslovne inicijative i same vlasti rade na pitanju međusobnog priznavanja sertifikata o vakcinaciji: Ministarstvo zdravlja je u oktobru uputilo pismo Ministarstvu zdravlja i socijalnih službi SAD sa predlogom da se razmotri takav mehanizam.

Bez toga, stranim specijalistima je teško doći u kratkoročne posete Ruskoj Federaciji i Sjedinjenim Državama.

Prema rečima zamenika predsednika komiteta za zdravstvenu zaštitu Alekseja Kurinija, ruske vlasti razmatraju izdavanje KR kodova onima, koji su vakcinisani stranim vakcinama.

Ali to će se uraditi na osnovu testova na antitela. Ovo bi mogla biti alternativa uzajamnom priznavanju vakcina.

„U završnoj smo fazi procesa prihvatanja Sputnjika V u SZO.

Ako naša vakcina bude priznata, onda će naši građani moći da uđu u SAD na isti način kao i građani drugih zemalja.

To jest, SZO priznaje – a Sjedinjene Države otvaraju svoje granice “, dodao je Kurini.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Prema rečima Kirila Koktiša, vanrednog profesora Katedre za političku teoriju MGIMO-a, pitanje priznavanja stranih vakcina u Sjedinjenim Državama je ispolitizovano i nezgodno za američke farmaceutske kompanije:

„Procedura priznavanja, celo ovo tržište se veoma pažljivo kontroliše.

Farmaceutski giganti neće direktno da ometaju priznanje Sputnjika V, to je opasno za njih. Ali oni to mogu učiniti indirektno, u hardveru.

U Sjedinjenim Državama farmaceutska industrija ima moćan lobi u Kongresu i Stejt departmentu ali ako sve bude funkcionisalo po slovu zakona, onda postoje šanse za priznanje Sputnjika V u Sjedinjenim Državama“, rekao je on.

Sada u Sjedinjenim Državama, čak i za one koji su vakcinisani vakcinom koju priznaje SZO, neophodno je uraditi test na koronavirus, pre nego što se ukrcaju u avion.

Bez vakcinacije mogu da uđu diplomate, deca mlađa od 18 godina, osobe sa kontraindikacijama za vakcinaciju protiv COVID-19, učesnici u ispitivanju vakcine i građani država sa ograničenom dostupnošću vakcine ali sa važećom vizom.

Međutim, prilikom ulaska u zemlju potrebno je da se pridržavaju sedmodnevnog karantina.

Izrael je 15. novembra otkriven za Ruse vakcinisane Sputnjikom V. Turisti vakcinisani ruskom vakcinom moći će da ga posete od 1. decembra 2021. godine.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Poljska odbila Ukrajinu: “Ne damo Patriote”!

Poljsko Ministarstvo odbrane odbilo ideju Ukrajine da bi poljski sistemi PVO, uključujući protivraketni sistem “Patriot” …