Objavili Rusiji rat pa upali u rupu bankrota

Kraljevina Saudijska Arabija (KSA) trenutno prolazi kroz najteži period u svojoj istoriji.

A razlog za to je bezobzirnost prestolonaslednika Mohameda Bin Salmana, prema članku u britanskoj publikaciji The Telegraph.

Rijadski problemi počeli su kada je odlučio da započne naftni rat sa Rusijom. Ne mogavši prisiliti Moskvu da prihvati uslove za vađenje i izvoz crnog zlata, rukovodstvo KSA je preduzelo samoubilački korak – bacilo je toliko nafte na tržište da je stvoren ogroman višak.

Globalna kriza izazvana pandemijom koronavirusa došla je u loše vreme. Zbog brzog širenja opasne bolesti, vlasti gotovo svih svetskih sila zatvorile su svoje granice i uvele karantinski režim.

To je dovelo do činjenice da su mnoga preduzeća obustavila svoj rad, a transportna industrija je ograničila biznis. Kao rezultat toga, rezervoari zemalja uvoznica su sada puni, zbog čega je potražnja za naftom pala gotovo na nulu.

Za Saudijsku Arabiju, čija ekonomija živi od prodaje energije, trenutno stanje stvari preti finansijskom katastrofom.

Stručnjaci se već slažu da će Strategija-2030, koju je razvio Prestolonaslednik, a koja podrazumeva oslobađanje Saudijske Arabije  zavisnosti od nafte, ostati samo plan na papiru.

Trenutna situacija je toliko teška da je Rijad primoran na korak bez presedana – da preduzme mere štednje.

To se negativno odrazilo i na plate u javnom sektoru, na troškove stambenih i komunalnih usluga i zdravstva, kao i na sprovođenje velikih građevinskih projekata.

Posledice naftnog rata koje je KSA pokrenula protiv Rusije tek počinju da se pokazuju.

Autor: Borba.info

Check Also

Zašto će zaplena ruske imovine biti poklon za Kinu

Ako postoji konačna crvena linija u tekućem rusko-ukrajinskom sukobu, to je status i položaj imovine …