Rusi počinju sa radom na još opasnijem ratnom avionu od SU-57

Ruski stručnjaci planiraju da započnu stvaranje novog borca pete generacije. I ne radi se o nadogradnji postojećih modela.

Rusija već ima borbeni avion pete generacije, Su-57. Trenutno se bliži kraj rada na stvaranju novog motora za njega, poznatog kao “Proizvod 30”.

S tim u vezi postavljaju se pitanja zašto su domaći inženjeri odlučili razviti konkurenta najnovijim avionima.

Sve ukazuje da je vojna komanda Ruske Federacije odlučila da usvoji iskustvo „inostranih partnera“.

Nije tajna da su Sjedinjene Države ranije imale velike nade u teški borac F-22. Međutim, zbog visokih troškova, koji su uključivali troškove proizvodnje i rada, Pentagon je nakon toga bio prisiljen da ga napusti oslanjajući se na lakši i moderniji F-35.

Poznato je da će u radu biti uključeni i zaposleni u birou Mikojan i Gurevič.

Sa visokim stepenom verovatnoće, izbor u korist ovog dizajnerskog biroa pao je usled uspešne implementacije projekta MiG-35.

Ova letelica je uspela da pokaže svoju efikasnost i ni na koji način nije bila inferiorna od boraca koji su u službi sa zemljama članicama NATO-a.

Jedina nijansa je što se u početku smatrao lakim borcem, ali je u stvari postao konkurencija Su-35.

Očekuje se da će se novi proizvod, nazvan MiG-59, pojaviti za 7 godina.

Kao i u slučaju američkog F-35, trebaće manje novca i vremena za njegovo razvijanje, jer je glavni rad na borbama pete generacije u Rusiji već obavljen. Stoga, dizajneri moraju ići mnogo manjim putem nego sa Su-57.

Ranije je vojni stručnjak Viktor Baranec govorio o razlozima zabrinutosti Amerikanaca zbog pojave lovaca Su-57 u ruskom vazduhoplovstvu…

Autor: Borba.info

Check Also

Zašto će zaplena ruske imovine biti poklon za Kinu

Ako postoji konačna crvena linija u tekućem rusko-ukrajinskom sukobu, to je status i položaj imovine …