Putin: Konferencija o Ukrajini, bez Rusije? Luda kuća!

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da je konferencija o Ukrajini, koja će u junu biti održana u Švajcarskoj, a na koju Rusija nije pozvana, „luđačka kuća”.

Putin je naveo da Rusija nije pozvana na taj događaj, a pritom kažu da se bez toga, ne može…

„Sada se, kao što znate, promoviše ideja da se u Švajcarskoj održi neka vrsta konferencije. Tamo nas ne zovu.

Štaviše, misle da mi tu nemamo, šta da radimo. Istovremeno, kažu da se bez nas, ništa ne može rešiti. A pošto ne idemo tamo… to je već luda kuća“, rekao je ruski lider.

On je dodao da „kažu da ruska strana odbija da pregovara“.

„Nisu nas zvali, a kažu da odbijamo (pregovore). Bilo bi smešno da nije tužno“, rekao je ruski lider.

Putin je dodao da je Moskva protiv nametanja šema za ukrajinsko rešenje koje nemaju veze sa realnošću.

„Još jednom želim da istaknem da se zalažemo za (pregovore o mirnom rešenju) ali ne u formatu nametanja, bilo kakvih šema koje nemaju veze sa realnošću“, rekao je ruski lider komentarišući inicijativu Švajcarske da se održi samit o Ukrajini, bez Rusije.

Lukašenko: Minsk podržava Moskvu

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je na sastanku u Kremlju da Minsk apsolutno podržava stav Moskve o mirovnom procesu.

Kako je naveo, učesnici konferencije o Ukrajini u Švajcarskoj, će u odsustvu Rusije moći da se dogovore, samo o eskalaciji.

„Ako žele u Švajcarskoj – oni to zovu mirovna konferencija – ako žele da razgovaraju o miru u Ukrajini, bez nas tamo… naš stav je da se, tamo mogu samo dogovoriti, kako da povećaju eskalaciju ovog sukoba.

Kakav mirovni proces može biti bez Rusije?“, rekao je Lukašenko.

Mirovna konferencija u Švajcarskoj

Podsećamo, Švajcarska će u junu biti domaćin mirovne konferencije o Ukrajini, koja će biti održana u blizini grada Lucerna.

Rusija neće biti prisutna, na događaju.

Portparol ruske ambasade u Bernu Vladimir Hohlov ranije je za Sputnjik rekao da Švajcarska nije poslala Rusiji poziv za učešće, na samitu o Ukrajini ali da Moskva, ni u kom slučaju neće učestvovati.

Kako je saopštilo Ministarstvo spoljnih poslova Švajcarske, na mirovnu konferenciju na nivou lidera država i vlada biće pozvano oko 120 zemalja.

Moskva je ranije više puta isticala da je spremna za pregovore ali da je Kijev uveo zabranu na njih, na zakonodavnom nivou.

Zapad stalno poziva Rusiju, na pregovore za koje Moskva pokazuje spremnost ali istovremeno Zapad ignoriše stalna odbijanja Kijeva da se uključi u dijalog.

Sputnik/Borba.Info

Check Also

Građani Srbije u slučaju rata moraju biti spremni da funkcionišu, bez države, bar pet dana!

Građani Srbije u slučaju ratnog ili vanrednog stanja moraju sami da se pripreme da najmanje …