Protest protiv obavezne vakcinacije 31.5. U 12 na Trgu Republike u Beogradu

Zahtevamo HITNU IZMENU zakona i pravilnika koji propisuju PRISILNU VAKCINACIJU STANOVNIŠTVA U SRBIJI!Do juče su na udaru igle (dokazano NEbezbednih vakcina), bila naša deca, danas su i naši roditelji, zatim trudnice, hronočno bolesni…

Bez sumnje, sutra više niko neće biti izuzet od zakonom obaveznog zlokobnog špricanja, UKOLIKO ODMAH NE USTANEMO DA ODBRANIMO SVOJE USTAVNO I PRIRODNO PRAVO NA SLOBODAN IZBOR I SAČUVAMO VLASTITI PSIHOFIZIČKI INTEGRITET! Vidimo se 31.maja u Beogradu – „Neću da MORAM, hoću da BIRAM!“

Ne postoje nikakvi politički zakoni; postoji samo moralni zakon Božji. Postoji i političko uređenje jedne zemlje, sa uredbama, pravilima, propisima i paragrafima, – uređenje koje može biti blagosloveno ili prokleto prema tome da li je ono zasnovano na volji Božjoj i saglasno sa moralnim zakonom Božjim ili nije. Ako jeste, onda je političko uređenje dotične zemlje blagosloveno; ako li nije, onda je prokleto.

U prvom slučaju politika se može nazvati dobrom, u drugom kobnom. Jer u prvom slučaju Bog, kao Zakonodavac moralnog zakona, po Svome svetom obećanju, štitiće tu zemlju od gladi, pomora, zemljotresa, potopa, revolucije, i rata; od gusenica, crvi i zmija, zverova, i svih nedaća i zala. I darovaće rod zemlji i stoci, mir i spokojstvo, sitost i radost, zdravlje i obilje svakog dobra među ljudima. U drugom slučaju pak, Bog kao Čuvar Svoga zakona, popustiće svaku bedu, muku i nevolju na zemlju, sušu i nerodicu, bolest i strah, neslogu i strahotu, zemljotres i bunu, mač i ropstvo. Zato se ona prva politika može nazvati dobrom, a ova druga kobnom. Tako je rečeno i prorečeno i na bezbrojnim primerima iz istorije i iskustva posvedočeno.

Da li ste znali da se BEBE u Srbiji VAKCINIŠU OSAMNAEST puta do 1.rođendana, protiv 11 bolesti i to:

– tuberkuloza, BSG (u porodilištu)

– hepatitis B, HepB (u porodilištu)

– hemofilius influenca B (HiB)

– streptokoka pneumonia

– polio

– male boginje

– rubela
– zauške

– veliki kašalj (pertusis)

– difterija

– tetanus

Novi Pravilnik o programu obavezne i preporučene imunizacije (koji je usvojen poslednjeg dana vanrednog stanja), propisuje da je od 6.maja 2020. godine OBAVEZNA i vakcina protiv sezonskog GRIPA i to za:

– trudnice ili one koje planiraju trudnoću

– decu stariju od 6 meseci,

– obolele od astme,

– lica koja imaju poremećaj kardiovaskularnog sistema (što znači svaki 3 građanin ove zemlje),

– dijabetičare i gojazne,

– pacijente na dijalizi

– ljude sa malignim oboljenjima,

– starije od 65 god.

Obavezna je i vakcina protiv strept.pneumonije i to za:

– decu od 2. do 5. god života,

– hronično obolele od kardiovas.bolesti,

– plućne bolesnike,

– dijabetičare,

– lica obolela od multiple skleroze (MS-a),

– asmatičare

Uvedena je obavezna i vakcina protiv varičele (ovčije boginje), za:

– trudnice,

– decu u 6.razredu koja ih nisu preležala,

– lica obolela od atop.dermatitisa, ekcema i sl.(danas je to svako 2.dete)

U međuvremenu, u Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, izmenjena je i kaznena odredba, po kojoj, za onoga ko ODBIJE VAKCINU minimalna kazna nije više 30.000 već 50.000 din!!! (maksimalna iznosi 150.000din)

Takođe, propisana je i obavezna vakcinacija za zaposlene u zdravstvu protiv devet bolesti, kao i zaposlene javnim komunalnim službama, za putnike i vozače u međunarodnom saobraćaju i druge kategorije!!! Pogledajte Pravilnik!!!

Da li vam ovaj program OBAVEZNE VAKCINACIJE uliva spokoj ili u vama budi nemir zato što znate da NE POSTOJI GARANCIJA da će vas one zaštiti od bolesti a da su moguće neželjene reakcije brojne (meningitis, paraliza, autizam, leukemija, smrt), na koje i sam proizvođač vakcine UPOZORAVA!?

Zato NE PRISTAJEMO DA BUDE OBAVEZA!!!

Upravo smo vam nabrojali 77 razloga da 31.maja 2020. u 12č budete na Trgu Republike u Beogradu i zajedno sa nama, kažete glasno NE – PRISILNOJ VAKCINACIJI, ZA SLOBODU IZBORA!!!

NEĆU DA MORAM, HOĆU DA BIRAM!

Ko neće – ne mora da se vakciniše! “Odlaganje” vakcinacije je zakonsko pravo pacijenta.

POJAŠNJENJA U VEZI S NOVINAMA U PRAVILNIKU O OBAVEZNOJ VAKCINACIJI, PRAVNI TIM “NoVa”:
Novi Pravilnik o Programu obavezne i preporučene imunizacije, je u javnosti doveo do ponovnog izazivanja panike zastrašujućim naslovima i pretećim novinskim tekstovima. Pravni tim udruženja “NoVa” u vezi sa tim ističe:

Navedeni Pravilnik se donosi svake treće godine, tako da i ovaj, usvojen 5. maja nije donet vanredno, već mu je po propisima vreme bilo upravo sada.

Novi Pravilnik u odnosu na stari, koji je važio od 2017.g. odnosno prethodne 3 godine, donosi određene promene, koje se odnose na odraslu populaciju. Znači, po pitanju vakcinacije dece, suštinskih promena nema. I do sada je za školu bio potreban vakcinalni karton ali su škole decu morale da upišu u prvi razred i predškolsko i bez ovog kartona zato što je osnovno obrazovanje po zakonu i Ustavu obavezno, iako su u ovom delu drugi zakoni i Ustav i suprotnosti sa famoznim Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

Za sada se u praksi prilikom upisa poštuje Ustav i zakoni iz oblasti obrazovanja i sva deca se i bez urednih papira upisuju u škole. Ponavljamo – UPISUJU se u škole i bez urednog vakcinalnog kartona i bez intervencija Centara za socijalni rad.

Dalje, posebno je važno naglasiti da Centri za socijalni rad nisu odjednom dobili neka nova ovlašćenja da nam decu oduzimaju kako im je volja, odnosno, novim Pravilnikom se ovako nešto apsolutno ne pominje. Znači, novinski članci koji su poslednjih dana senzacionalistički izveštavali o novom Pravilniku, a koji su u detalje izneli korake kako će deca koja nisu vakcinisana da se oduzimaju od roditelja da bi ih CSR vakcinisao i dalje dao u hraniteljske porodice, se koriste starom taktikom širenjem lažnih vesti o ovakvom sledu događaja. NAGLAŠAVAMO – deca se ne “oduzimaju” zbog toga što nisu vakcinisana, već samo u krajnjem slučaju zato što su UGROŽENA I ZANEMARENA, o čemu smo više puta pisali u prethodnim saopštenjima. Posebno, CSR nije opremljen ni ljudstvom, ni sredstvima da ovo sprovede, čak i da hoće – ne može. Hraniteljskih porodica nema dovoljno ni za zaista ugroženu decu (ugrožena znači – potpuno zanemarena, bez osnovnih sredstava za život i razvoj, izložena nasilju u porodici, hronično bolesna (nelečena) i sl.).

Novim Pravilnikom obavezna vakcinacija protiv pojedinih bolesti je proširena na : osetljive grupe obolelih od pojedinih bolesti (morbila, meningokokne bolesti i sl.), na trudnice ili žene koje planiraju trudnoću, HIV pozitivne i sl. Vakcina protiv gripe je sada obavezna za lica sa malignim oboljenjima, starija od 65 godina, članove porodice bolesnika u povećanom riziku od komplikacija, a koji ne mogu da prime ovu vakcinu i sl. Vakcinacija protiv strept.pneumonie je proširena na hronično obolele od kardiovaskularnih bolesti, plućne bolesnike, šećeraše, lica obolela od MS, a koja se leče posebnim lekom, lica sa čestim respiratornim infekcijama i otitisima, kao i nevakcinisanu decu od 2 do 5. godine, a koja pohađaju predškolsku ustanovu. Vakcinacija protiv varičela je proširena na trudnice, decu u 6. razredu koja ih nisu preležala, osetljiva lica koja su obolela od atopijskog dermatitisa i ekcema i sl.

Kako Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti propisuje, obavezna imunizacija je vakcinacija lica određenog uzrasta, kao i drugih lica određenih zakonom. Znači, krug ovih lica je određen zakonom, a ne pravilnikom. Pravilnik svakako precizira i detaljnije uređuje krug ovih lica, ali sam ZZSZB definiše da su to pored lica određenog uzrasta i:

lica izložena određenim zaraznim bolestima: hepatitisu B, hepatitisu A, trbušnom tifusu, besnilu i tetanusu;

lica u posebnom riziku od bolesti: hepatitisa B, gripa, meningokokne bolesti, oboljenja izazvanih streptokokom pneumonije i hemofilusom influence B, varičele, infekcije izazvane respiratornim sincicijalnim virusom;

lica zaposlena u zdravstvenim ustanovama protiv određenih zaraznih bolesti;

Do sada, nije nam poznato iz prakse da je neko iz odrasle populacije bio prekršajno gonjen ili kažnjavan zbog odbijanja odnosno odlaganja vakcinacije. Opšti progon građana na ovu temu za sada je sveden isključivo na progon roditelja za nevakcinisanje svoje dece.

Znači, za sada, nismo stigli do toga da je vakcinacija propisana za celokupno stanovništvo, da bi se ista mogla koristiti za zabranu putovanja recimo ili nemogućnosti registracije vozila (u nekim zemljama vozilo ne može da registruje onaj koji ima neplaćene prekršajne kazne (koje se najćešće odnose na saobraćaj), a ne onaj koji nije vakcinisan!).

Sve ovo ne znači da našim “izabranim predstavnicima” neće pasti na pamet da nekim novim propisima propišu i takve totalitarne mere. Tu mogućnost im ostavlja i ZZSZB u čl. 33 koji navodi da obavezna, odnosno preporučena vanredna imunizacija iz st. 1. i 2. ovog člana, naređuje se aktom ministra, u skladu sa preporukama SZO, na predlog Zavoda uz saglasnost Komisije, a u slučaju izbijanja epidemije, što sve građane treba da navede na poseban oprez!

Za sada je važno ostati pribran i pratiti na koji način će se Novi pravilnik sprovoditi u praksi sa svim “novitetima” za odrasle, ako je poznato da ni po prethodnom nije bilo moguće izdejstvovati vakcinaciju onih koji je nisu želeli, osim u par izuzetaka.

NoVa pravni tim će zbog interesovanja starijih lica za zaštitu svojih prava iz Ustava RS, član 25, pravnu pomoć ponuditi i drugim kategorijama građana koji su novim pravilnikom pogođeni, a posebno trudnicama i hronično obolelima.

UG “Građanska inicijativa za neobaveznu vakcinaciju”

U Novom Sadu

10. maja 2020. godine.

vakcinainfo.org

NEvakcinacija NIJE medicinsko zanemarivanje deteta!
„Ukoliko je prema svim ostalim parametrima koje predviđa Poseban protokol sistema zdravstvene zaštite o zlostavljanju i zanemarivanju dece 2018, vaše dete – zdravo, čisto, uhranjeno, srećno i zadovoljno – nema elemenata zanemarivanja.“

Marijana Sunajko, advokat

Na Skupštini UG „Građanska inicijativa za neobaveznu vakcinaciju“, održanoj u Beogradu minulog vikenda, prisutnim roditeljima su se između ostalih obratili članovi pravnog tima udruženja i ponudili precizna pojašnjenja o najavljenim izmenama zakona po kojima će se navodno nevakcinacija dece smatrati medicinskim zanemarivanjem.

„Zanemarivanje ne postoji ukoliko vi samo niste vakcinisali svoje dete. Naglašavamo da je potrebno da predate Zahteve za informisanjem i naknadni zahtev kojim ODLAŽETE vakcinaciju dok ne dobijete potpune odgovore na postavljena pitanja i dok lekar ne isključi sve kontraindikacije na vakcinu, navedene u uputstvu, među prvima preosetljivost na komponente vakcine. Vaše je pravo u skladu sa članom 11, stav 2, Zakona o pravima pacijenata da prethodno dobijete sve informacije u vezi sa medicinskom merom koju lekar namerava da primeni na detetu, te stoga, dok vam ne odgovore na sva vaša pitanja, kao savestan i odgovoran roditelj, vi ne odbijate vakcinaciju – odlažete je. Naime, pod zanemarivanjem deteta se podrazumeva ponašanje roditelja kojim se zanemaruju osnovne potrebe deteta, odnosno ukoliko se detetu uskraćuje hrana, odeća, igranje, medicinska zaštita i školovanje, kao i ukoliko se deca neprimerenog uzrasta ostave baz nadzora.

Da bi postojalo zanemarivanje deteta mora postojati i POSLEDICE zanemarenosti koje se ogledaju u ponašanju deteta koje je nesrećno, povučeno, neobično agresivno, ima dugotrajne probleme u zdravnju i učenju. Dakle, ukoliko je vaše dete zdravo i nema nijedan od prethodno navedenih „pokazatelja“, pored toga, zdravo je, čisto, uhranjeno, srećno i zadovoljno, a samo nije vakcinisano jer nadležne institucije vama nisu pružile sve potrebne informacije koju su vam potrebne da biste doneli odgovornu odluku, u takvim situacijama nema zanemarivanja.“

Roditelje je takođe zanimalo pravničko tumačenje novina za ostvarivanje roditeljskog dodatka za majke, koje u formi Zahteva sadrže pitanje vakcinalnog statusa dece, što predstavlja direktno kršenje prava na poverljivost ličnih podataka. Da li će se uskraćivati finansijka podrška majkama čija deca nisu vakcinisana iako su uredno podnele Zahtev za informisanjem i isključivanje kotraindikacija od vakcinacije, advokat je pojasnio:

„U Zahtevu za ostvarivanje prava na roditeljski dodatak majke na prvoj strani gde se postavlja pitanje da li je dete primilo propisane vakcine u porodilištu, treba da napišu tačan podatak, odnosno DA ukoliko je vakcinisano, a NE ukoliko nije, s tim da ukoliko zaokružite NE stavite * i napišite „videti napomenu“.

Nadalje, na Izjavi u kojoj treba da da se izjasnite da li dajete saglasnost da organ postupka pribavlja i obradi lične podatke o kojima se vodi službena evidencija, treba zaokružiti pod rimsko II, odnosno, da ćete vi sami pribaviti podatke za potrebe postupka. Nadalje, na sledećoj strani izjave u „napomeni“ staviti da su određene vakcine odložene u skladu sa zakonom.

Ističem da organ postupka nema ovlašćenje da pribavlja podatke iz zdravstenog kartona podnosioca zahteva jer isti spadaju u naročito osetljive podatke o ličnosti i niko nema pravo uvida u isti izuzev deteta, zakonskog zastupnika i u izuzetnim slučajevima članova uže porodice. Iz tog razloga oni i traže da im mi dostavimo te podatke, ali mi to nismo dužni, te ističemo da su ti podaci naročito osetljivi i da ne dajemo saglasnost da se izvršava uvid u iste. Treba naglasiti da i ukoliko smo dali saglasnost da organ postupka pribavlja podatke o kojima se vodi službena evidencija, isti može po službenoj dužnosti samo da pribavi sledeće podatke:

podatke iz Matične knjige rođenih za svu decu;

podatak da je podnosilac zahteva državljanin Republike Srbije;

podatak o prebivalištu podnosioca zahteva:

podatke o prebivalištu za svu decu prema redosledu rođenja;

podatke nadležnog organa starateljstva da majka neposredno brine o detetu za koje je zahtev podnet, da njena deca prethodnog reda rođenja nisu smeštena u ustanovu socijalne zaštite, hraniteljsku, starateljsku porodicu ili data na usvojenje i da nije liljena roditeljskog prava u odnosu na decu prethodnog reda rođenja.

Dakle, organ postupka nema ovlašćenje da pribavlja podatke iz zdravstvenog kartona naše dece.

Pored navedenog, ističem da se podnošenjem zahteva za ostvarivanje prava na roditeljski dodatak pokreće upravni postupak, te da je u istom taksativno navedeno šta se od dokumentacije prilaže uz zahtev, a to je između ostalog samo IZJAVA da li je dete vakcinisano (izjavu koju smo i dali), a koja NE TREBA da bude potkrepljena medicinskom dokumentacijijom.“

Zaključak diskusije odnosio se na Zakon o zaštiti ličnih podataka koji, kao i Zakon o pravima pacijenata zabranjuje uvid i distribuciju podataka iz zdravstvenog kartona pacijenta bez pisane saglasnosti pacijenta odnosno roditelja/zakonskog zastupnika maloletnog deteta.

Naime, podaci iz zdravstvene dokumentacije, među kojima i vakcinalni status pacijenta, spadaju u grupu osetljivih podatatka o ličnosti, zbog čega je neophodno naglasiti nadležnoj zdravstvenoj ustanovi u kojoj pacijent ima izabranog lekara, da se uskraćuje (ukoliko je to pacijentova odluka) uvid trećem licu u zdravstveni dosije deteta –

“Uskraćujem pravo na uvid u moje lične podatke koji se odnose na ostvarivanje prava iz obaveznog zdravstvenog osiguranja nadležnom ovlašćenom zdravstvenom radniku – nadzorniku obaveznog zdravstvenog osiguranja i zahtevam da mi se uputi pisani ZAHTEV radi prethodnog odobrenja i saglasnosti za svaku takvu nameru ili radnju.”

Ukoliko se o uskraćivanju pristupa ličnim podacima niste izjasnili prilikom prvog izbora pedijatra ili izabranog lekara, možete o tome obavesti naknadno Dom zdravlja preko pisarnice ili poštom sa povratnicom.

Priredila: Dragana Baša

UG “Građanska inicijativa za neobaveznu vakcinaciju”

23. februar 2019.god

u Beogradu

Check Also

Khabib Nurmagomedov duguje poreskoj službi 306 miliona rubalja!

Neporaženi UFC šampion i najbogatiji sportista Rusije Habib Nurmagomedov duguje Federalnoj poreskoj službi 306 miliona …