KINESKI VOJNI EKSPERTI UZNEMIRENI: Zašto su ruske hipersonične rakete raspoređene u Sibiru?

Rusija je odlučila da rasporedi hipersonične rakete u Sibiru. Kina je, naravno, obratila pažnju na ovu odluku.  

Na kineskom portalu Phoenix, vojni stručnjaci razmatraju moguće razloge za postavljanje hipersoničnog oružja “blizu teritorije Kine”. Sama formulacija „blizu teritorije Kine“ istovremeno izgleda čudno.

Razlog za raspravu bila je informacija koju je objavila ruska vojska – da će vojni piloti jedinica raspoređenih u Sibiru biti obučeni za upravljanje hipersoničnim raketama Kinžal, kojima će biti opremljeni borbeni avioni naredne godine.

Kineski stručnjaci veruju da će se hipersonično oružje pojaviti u Sibiru kako bi se kontrolisala i obezbedila bezbednost Arktika, centralne Azije i dalekog istoka. Svi ovi regioni biće nadomak raketa.

Oni veruju da Rusija ima razloga da konstantno prati ta područja.

Situaciju u Centralnoj Aziji bi Rusija trebalo da kontroliše zbog mogućeg pogoršanja situacije u regionu, nakon povlačenja američkih trupa iz Avganistana.

Takva promena situacije može negativno da utiče ne samo na Avganistan, već i na susedne postsovjetske republike centralne Azije.

Na dalekom istoku Rusiji preti sukobom sa Japanom. Stoga bi i ovaj region trebalo da bude „pod nišanom“. 

I na kraju Arktik. Još od sovjetskih vremena, Rusija je Severni pol smatrala svojom imovinom. A ako pre niko nije obraćao pažnju na Arktik, danas je interesovanje za njega značajno poraslo.

I Moskva s pravom veruje da su rakete “Kinžal”, stacionirane u Sibiru, sposobne da zaštite interese zemlje u ovom regionu.

Treba napomenuti da su rakete Kinžal neuhvatljive za bilo čiju vojsku na svetu, te da mogu nositi i nuklearno punjenje.

Autor: Borba.info

Check Also

Svet ubrzano klizi, ka velikom trgovinskom ratu, koji bi mogao da eskalira u globalni vojni sukob!

Donji dom američkog parlamenta odobrio je 20. aprila nacrt zakona kojim se Ukrajini pruža podrška, …