POZNATI RUSKI SENATOR: “Trenutne pretnje sankcijama svedoče o tome da Amerikanci i dalje veruju u nas, više nego bilo ko drugi”

Pod američkim sankcijama već se nalazi pola sveta, ali ni Rusija ni Kina, čak ni male zemlje neće se menjati zbog Vašingtona.

To je rekao predsedavajući Odbora za međunarodne poslove Saveta Federacije Rusije Konstantin Kosačov.

“Američki ambasador u Nemačkoj Ričard Grenel potvrdio je planove Vašingtona da uvede nove sankcije projektu Severni tok 2. Mere su, navodno, već odobrile obe partije američkog Kongresa i to bez obzira na aktuelnu predsedničku predizbornu kampanju u Sjedinjenim Američkim Državama”, napisao je senator na svojoj stranici na Fejsbuku.

Znajući uobičajeni intenzitet međustranačkih sukoba u ovom periodu, može se reći da rusofobija čini čuda, smatra parlamentarac.

“Ali kuriozitet izjava političara bila je da je još u februaru na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji američki ministar energetike uveravao partnere da Rusija neće biti u stanju da dovrši Severni tok 2 u uslovima američkih sankcija, jer nema potrebnu tehnologiju”, dodao je on, prenosi Sputnjik.

“Trenutne pretnje sankcijama svedoče o tome da Amerikanci i dalje veruju u nas, više nego bilo ko drugi”, istakao je senator.

Prema njegovim rečima, deprimira drugo ─ brza degradacija Amerike od globalne sile, koja je davala ton u formiranju svetskih ekonomskih institucija, u “agresivnog pohlepnog diktatora, kome u arsenalu nije ostalo ništa, osim sankcija”. Zato što ove ekonomske represije ne postižu postavljene ciljeve ─ promenu ponašanja zemalja, naglasio je senator.

“Čak ni mala Kuba se ne menja kako bi udovoljila svom ogromnom susedu. Tim pre to neće raditi ni Kina ili Rusija, iako se pod američkim sankcijama sada nalazi više od polovine svetskog stanovništva. To znači da cilj nije pritisak, već sama šteta”, objasnio je Kosačov.

Istovremeno, senator je napomenuo da se nanošenje značajne ekonomske štete u cilju potčinjavanja sopstvenoj ideologiji ne razlikuje mnogo od “klasičnog” terorizma. Sjedinjene Američke Države pretvorile su se u najvećeg ucenjivača na svetu od kojeg pate čak i njihovi saveznici.

Prema rečima Kosačova, intenziviranje agresivnog ponašanja SAD odvija se u svetlu poziva mnogih autoritativnih političara, uključujući generalnog sekretara UN, da zaustave sankcionu aktivnosti, s obzirom na potrebu suzbijanja zajedničke virusne pretnje.

“Ovo je važno i za Evropu, koja takođe mora da obnovi svoju ekonomiju, zbog čega je potreba za smanjenjem troškova proizvodnje i socijalnih rashoda veoma aktuelna. Ali cilj Sjedinjenih Američkih Država nije da pomogne svojim partnerima, već da po svaku cenu prodaju svoj skupi gas”, istakao je političar.

Projekat Severni tok 2 podrazumeva izgradnju dva kraka gasovoda, čiji će ukupni kapacitet iznositi 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje, od obale Rusije, preko Baltičkog mora, do Nemačke.

Gasovod će proći kroz teritorijalne vode ili isključivo ekonomske zone država duž obale Baltičkog mora: Rusije, Finske, Švedske, Danske i Nemačke.

Check Also

Borel najavio tajming prve tranše prihoda, od ruske imovine!

Šef evropske diplomatije Žozep Borel je u ponedeljak, 22. jula, saopštio vreme prve tranše prihoda …