Kurti: Kosovo se sprema za oružani sukob sa Srbijom!

Lider samoupravnog, delimično priznatog srpskog regiona okrivio je Rusiju za najnovije rasplamsavanje tenzija.

Kosovo se sprema za oružani sukob sa Srbijom i spremno je da se suoči sa svojim protivnikom, rekao je u sredu Rojtersu Aljbin Kurti, koji je na funkciji premijera, u otcepljenoj srpskoj pokrajini.

„Imamo svoje institucije i organe bezbednosti i odbrane; Kosovo je sada država, ovo nije 1998. godina“, rekao je zvaničnik.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

„Ovo je 2022, tako da smo mnogo spremniji da branimo naš suverenitet, teritorijalni integritet, da branimo našu demokratiju, vladavinu prava, ustavnost i da branimo svoj napredak.

Kosovo se otcepilo od Srbije u krvavom gerilskom ratu, krajem 1990-ih, koji se završio u korist Prištine, nakon što je NATO pokrenuo kampanju bombardovanja Beograda 1999.

SAD i mnogi njeni saveznici priznali su Kosovo, kao suverenu državu nakon što je njen parlament glasao za proglašenje formalnu nezavisnost 2008 ali Beograd i nacije poput Rusije i Kine nisu.

Pretežno etnički Albanci, Kosovo takođe ima srpsku manjinu.

Oko 50.000 Srba živi u severnim delovima, koji se graniče sa Srbijom pod kontrolom Beograda.

Prošlog meseca se pojavila kriza zbog pokušaja Prištine da primeni zakon, koji zahteva od vozača da koriste kosovske registarske tablice, što je politika, koja je dugo bila pokretač.

Planirani obračun izazvao je masovne proteste Srba na Kosovu, koji su postavili blokade na putevima i suočili se sa policijskim snagama, pošto je vlada Kosova saopštila da će zabraniti prelazak granice vozilima sa srpskim tablicama.

Tenzija je splasnuta nakon što su SAD i EU izvršile pritisak na Prištinu da odloži rok od 1. avgusta, za mesec dana.

Kurti je naveo da je krizu osmislila Moskva, tradicionalni saveznik Beograda, navodno da bi odvratila pažnju od ruske vojne operacije u Ukrajini.

„Despotski predsednik Vladimir Putin je čovek rata i on bi bio zainteresovan da širi rat, jer želi da normalizuje rat“, rekao je Rojtersu.

Rusija je optužila Prištinu da je izazvala eskalaciju i sugerisala da je korist imao Vašington, na račun Evrope.

„EU, baš kao što je to bilo u slučaju Ukrajine i u slučaju antiruskih sankcija, sledi uputstva Vašingtona, suprotno sopstvenim interesima“, rekao je prošle nedelje ruski izaslanik u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko.

„Vašington ima koristi od tinjajućeg sukoba.

Ima koristi od držanja situacije na ivici kolapsa.”

Bivši specijalni izaslanik Vašingtona za pitanja Kosova Ričard Grenel takođe smatra da su Priština i Kurti lično odgovorni za krizu.

Premijer „pokušava još jednom da to da Srbiji“, napisao je na Tviteru bivši zvaničnik, koji je služio pod predsednikom Donaldom Trampom i pomogao u rešavanju sukoba 2020.

Grenel i Kurti su imali sukobe u prošlosti.

Kosovski zvaničnik optužio je Amerikanca da je organizovao parlamentarni udar protiv svog kabineta.

Njegov prvi premijerski mandat trajao je samo četiri meseca i izbačen je iz koloseka glasanjem o nepoverenju u martu 2020 ali je vraćen na funkciju u martu 2021.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Poljska odbila Ukrajinu: “Ne damo Patriote”!

Poljsko Ministarstvo odbrane odbilo ideju Ukrajine da bi poljski sistemi PVO, uključujući protivraketni sistem “Patriot” …