STOP ZA AMERIKU: “Beograd i Priština nemaju odrešene ruke – Rešenje mora da bude prihvatljivo i drugima”

Šef diplomatije EU Žozep Borelj potiče iz španske Katalonije koja već godinama potresa Evropu protestima i željom za autonijom. 

Možemo zamisliti kakav bi to skandal bio kada bi neko izjavio da se Katalonija i Španija mogu dogovarati ali u skladu sa željama evropskih država.

Osim što su EU zemlje bombardovale Srbiju i otele srpsku teritoriju silom, sada postavljaju uslove da Srbija mora pregovarati ne u skladu sa svojim interesima nego u skladu sa stranim interesima.

Borelj kaže da je na Beogradu i Prištini da se dogovore oko rešenja za normalizaciju odnosa, ali da pri tom ne mogu imati „odrešene ruke“, jer postignuti sporazum mora biti prihvaljiv i za međunarodnu zajednicu.

„Jasno je da se EU zalaže za održavanje trenutnog stanja kada su granice u pitanju, a neke zemlje članice su vrlo protiv pokretanja u tom pravcu“, kaže Borelj.

Žozep Borelj je u razgovoru sa medijima u Briselu poručio da „bez dogovora Srba i Kosovara nema rešanja za kosovsko pitanje“, ali i da se ne mogu imati odršene ruke da se dogovori „šta god se želi“.

„Svaki dogovor će imati kolateralni efekat na region, a svi znamo kako je osetljivo pitanje promene granica. Ako počnete sa promenom granica na jednom mestu, javiće se i drugi koji žele isto. Zato je najbolje zadržati trenutno stanje“, kaže Borelj.

Šef diplomatije EU naglašava da nema takmičenja između EU i SAD i da „postoji samo jedan dijalog Beograda i Prištine, onaj koji je pokrenula i nastavlja da vodi EU“.

„Ako SAD žele da pomognu to je dobro, ali nas ne pokreću interesi koji su u sferi propagande, mi želimo da radimo ozbiljan posao i pokrenemo dijalog koji je blokiran zbog političke nestabilnosti na Kosovu“, ocenjuje Borelj.
On dodaje da predsednik i prelazni premijer u Prištini „niti misle, niti govore iste stvari“, a da je politička situacija na Kosovu nejasna, u očekivanju raspleta oko formiranja nove vlade na Kosovu, prenosi Tanjug.

„Prvo smo čekali na novu vladu (u Prištini), a kada je konačno izabran za premijera Aljbin Kurti je i razrešen dužnosti odlukom parlamenta. Time je izgubio većinu na Kosovu i bilo gde drugde. U međuvremenu, mi ne pokušavamo da dođemo do dogovora koji ne rešavaju ništa“, kaže Borel.

Povodom izjave predednika Hašima Tačija da neće de učestvuje u dijalogu kome posrduje specijalni predstavnik koji dolazi iz zemlje koja ne priznaje Kosovo, Borelj naglašava da je i Srbija „mogla da se pozove na isto pravo“ i odbije učešće ukoliko je izabran neko ko dolazi iz zemlje koja priznaje Kosovo.

„Zaboravite na to. U pitanju su službenici, nacionalne diplomate koji rade za EU. To je neoprostivo. Mora se ponašati ozbiljno“, zaključio je Borelj.

Check Also

Kako su SAD zamalo, izgubile svoju najbržu letelicu, zbog ruganja Murmanskoj PVO… Šveđani pokupili lovorike!

SSSR je skoro dobio najbrži američki avion. To se navodi u publikaciji američkog izdanja The …