Pridruživanje sankcijama Rusiji bilo bi „neprikladno“ – Srbija

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je da će embargo Moskvi naneti štetu Beogradu.

Razlozi Srbije da se ne pridruži sankcijama SAD i EU Rusiji ostaju u potpunosti validni, insistirao je u četvrtak ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

On je to govorio u Ankari nakon sastanka sa svojim turskim kolegom Mevlutom Čavušogluom.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Evropski parlament je prošle nedelje zatražio od Beograda „potpuno usklađivanje” sa spoljnom i bezbednosnom politikom bloka – uključujući embargo protiv Moskve.

Dačić je objasnio da se njegova vlada nije uključila u antiruski embargo iz „nacionalnih i državnih interesa, ekonomske saradnje, kao i zbog problema, koje Srbija ima sa Kosovom“, misleći na otcepljenu pokrajinu, koju podržava NATO.

„Bilo bi neprimereno da Srbija sada sankcioniše Rusiju, a to bi bilo štetno, po naše interese“, rekao je Dačić.

„To ne znači da nećemo učiniti sve da jasno kažemo da ne podržavamo narušavanje teritorijalnog integriteta Ukrajine i da pomognemo, koliko možemo.

Dačić je tražio podršku Turske da pomogne Srbiji da se izbori sa pritiskom SAD i EU, na Kosovo.

On je takođe indirektno podsetio novinare da se, ni Ankara nije pridružila sankcijama Rusiji.

„Mislim da Srbija i Turska žele da budu konstruktivni faktori mira i stabilnosti“, rekao je srpski ministar.

„Naš interes nije da budemo ni na čijoj strani u nekom sukobu, mi se zalažemo za poštovanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta svake zemlje članice UN.

Dok insistiraju na tome da Srbija mora da sankcioniše Rusiju, zbog teritorijalnog integriteta Ukrajine, EU i SAD takođe zahtevaju da Beograd prizna Kosovo ili da se suoči sa ekonomskim i političkim „posledicama“.

Beograd insistira na principu teritorijalnog integriteta jer SAD i EU vrše pritisak na njega da prizna Kosovo, kao nezavisnu državu od 2008. godine.

NATO trupe preuzele su kontrolu nad pokrajinom 1999. godine, nakon višemesečnog bombardovanja Srbije u ime pobunjenika etničkih Albanaca.

Stav Srbije o Kosovu dobio je podršku Rusije, Kine i mnogih drugih zemalja – uključujući Ukrajinu – na osnovu međunarodnog prava.

To je jedan od razloga zašto Srbija zvanično ne priznaje Donjeck, Lugansk, Herson, Zaporožje, pa čak ni Krim, kao delove Rusije.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Putin: Izdajnici Rusije će biti tretirani kao u ratnoj zoni!

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da zemlja nema smrtnu kaznu ali da će se …