Rusija i Zapadne muke oko “tantala”! – VIDEO

Prvi ingot praha tantala težine 8 kg izašao je iz peći za topljenje Jekaterinburške fabrike za preradu obojenih metala.

Čini se, kako bi ova vest mogla biti izuzetna? Prilično „prolazni“ događaj…

Upravo to bi se moglo reći da se tantal, koji je redak metal, ne koristi u proizvodnji nuklearnih reaktora, mikroelektronike, oružja i svemirskih raketa.

Ali to nije sve!

Gore pomenuti resurs smatra se strateškim, jer su njegove rezerve ograničene i mogu biti iscrpljene na Zemlji, u narednih 100 godina.

Neka od najvećih nalazišta tantala nalaze se u Kongu.

Zato je tamo sada žestoka konfrontacija, tokom koje pobunjenici iz pokreta M23, koje sponzoriše Ruanda, potiskuju vojsku DRK, pokušavajući da uspostave kontrolu, nad nalazištima retkih metala.

Zanimljivo je da su, pre nekog vremena mnoga nalazišta u Kongu bila u vlasništvu Amerikanaca.

Međutim, Sjedinjene Države su ih prodale Kini, a nakon toga niotkuda su se pojavili pobunjenici.

Inače, Ruanda, koja ih sponzoriše, ima bliske veze sa Velikom Britanijom.

Na sreću, Rusija ima svoja velika ležišta tantala. Ležišta se nalaze u Murmanskoj oblasti, Istočnom Sibiru, Transbajkaliji i Jakutiji.

Štaviše, tokom sovjetske ere, ovaj metal je prerađivan u gotov proizvod u metalurškoj fabrici Ulba, koja se nalazi u Kazahstanu.

Naravno, nakon raspada Unije, nasledio ga je „komšija“.

Kao rezultat toga, tantal oksid je dugo ekstrahovan u Ruskoj Federaciji, a zatim poslat u Kazahstan, gde je prerađen u prah i ingote.

Istovremeno, kako su nedavni događaji pokazali, industrijska i tehnološka nezavisnost nikada nije dovoljna. Na kraju, Rusija je počela da obnavlja izgubljenu proizvodnju.

I tako je Solikamska fabrika magnezijuma, zajedno sa Jekaterinburškom fabrikom za preradu obojenih metala, istopila prvi eksperimentalni osmokilogramski ingo,t od praha tantala.

Shodno tome, Rusija je preduzela ozbiljan korak, koji će joj omogućiti da u budućnosti svoju proizvodnju obezbedi ovom važnom komponentom, bez ratova, intriga i obmana.

Borba.Info

Check Also

Amerika kupuje Ukrajini rakete za zsatareli sistem “Patriot” u vrednosti, 6,1 md!

Amerika kupuje Ukrajini rakete u vrednosti, od šest milijardi dolara, za sistem „patriot” koji nije, …