ZAHAROVA: G7 posle masovnih nereda u SAD nemaju pravo da uče Kinu bilo čemu

Države „velike sedmorke“, koje su se suočile sa masovnim protestima nakon ubistva Džordža Flojda u Sjedinjenim Američkim Državama, nemaju pravo da uče Kinu kako da postupa sa Hongkongom, prokomentarisala je portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova saopštenje o pripremi zajedničke izjave G7 povodom situacije oko tog grada.

Japanski list „Jomiuri“ preneo je da ministri inostranih poslova zemalja „sedmorke“ usaglašavaju tekst moguće zajedničke izjave, u kojoj planiraju da zahtevaju da Peking preispita odluku o pripremi predloga zakona o nacionalnoj bezbednosti na teritoriji Hongkonga.

„Dakle nakon cele te sveopšte sramote zbog disfunkcionalnosti liberalno-demokratskog sistema, gde je ulogu sve četiri grane vlasti koje ne obavljaju svoj posao, moglo da odigra samo oružje, odlučili su da poduče Kinu kako da upravlja državom?“, istakla je ona na svojoj stranici na Fejsbuku.

Protesti protiv rasizma i policijske brutalnosti pokrenuti su krajem maja u Americi zbog ubistva Džordža Flojda. Protesti su se proširili i na gradove širom sveta, a na mnogima je prethodnih dana došlo do nereda i sukoba sa policijom.

Džordž Flojd će danas biti sahranjen u Hjustonu. Predviđeno je da njegovo telo bude javno izloženo šest sati u Hjustonu na komemoraciji nakon čega će biti sahranjen, prenela je AP.

Check Also

Blumberg: Rusija započela direktne isporuke nafte Severnoj Koreji, kršeći sankcije!

Ruska Federacija je započela direktne isporuke nafte Severnoj Koreji uprkos sankcijama UN. Blumberg prenosi ovo… …