Ukrajinski stručnjaci: Američki bombarderi mogu da izbegnu S-400 i razore Sibir

Strateški bombarderi B-52H „Stratofortres“ američkog ratnog vazduhoplovstva u stanju su da „napadnu“ Rusiju koristeći raketno naoružanje bez ulaska aviona u vazdušni prostor koji kontoliše protivavionski raketni sistem S-400 „Trijumf“, navodi ukrajinska konsultantska kompanija „Difens ekspres“.

Na taj način je kompanija prokomentarisala nedavni let američkih letelica iznad Arktika u blizini granice sa Rusijom.

Prema navođenju „Difens ekspresa“, domet lansiranja krstarećih raketa ugrađenih u letelicu može da iznosi od 980 do preko 1200 kilometara. Portal podseća da ruski sistem S-400 ima domet detekcije meta 600 kilometara.

„To je dovoljno za napad na glavne strateške objekte Rusije na Arktiku i delu Sibira“, tvrdi „Difens ekspres“.
U tekstu se ističe da se radi o ruskim arktičkim vojnim bazama, kao i o infrastrukturi Severnog morskog puta koji obezbeđuje funkcionisanje čitavih regiona i značajan deo ekonomije zemlje.

„Ovo je već druga epizoda demonstracije sposobnosti američke strateške avijacije za Kremlj u podslednjih nekoliko dana“, smatra kompanija.

Ruski poslanik o ukrajinskim stručnjacima

Poslanik Državne dume Ruslan Balbek nazvao je neznalicama ukrajinske eksperte, koji su izjavili da bi SAD mogle da „granatiraju“ Sibir i podsetio da i Rusija ima naoružane avione koji su u stanju da eliminišu svaku potencijalnu pretnju.

„Ako u ukrajinskom portalu smatraju da su uplašili Rusiju američkim bombarderima, onda su jednostavno neznalice. Otkriću tajnu tim ukrajinskim ‘ekspertima’: Rusija takođe poseduje strateške bombardere koji lete iznad Atlantika s raketama koje im omogućavaju da unište ciljeve na udaljenosti većoj od hiljadu kilometara. Možda ti pseudoeksperti nisu to znali ili su se tešili nadom da Rusija nema nuklearni paritet SAD. Ili su hteli da se pohvale tuđim ‘mišićima’?“, izjavio je Balbek.

Prema njegovom mišljenju „ukrajinski novinari su se pokazali kao neznalice i hvalisavci“.

„Da, svesni smo moći američne nuklearne snage, kao što su i oni svesni naših kapaciteta. I da, Amerikanci periodično demonstrativno lete pred celim svetom u blizini naših ekonomskih zona, ali se nakon dizanja ruskih lovaca momentalno sklanjaju. Džaba se nadaju ukrajinski eksperti. Za svaki ispad NATO-a imamo odgovor“, zaključio je poslanik.

Pusti snovi ukrajinskih „eksperata“ ─ Rusiju niko neće spustiti na kolena
S tim u vezi, zamenik predsedavajućeg Odbora za odbranu Državne dume Rusije Franc Klincevič je za radiostanicu „Govori Moskva“ nazvao je navođenje ukrajinske kompanije spekulacijom i pokušajem da zadrži informativnu pozadinu.

„Njeni rukovodioci, koji spavaju i sanjaju da će neki čika doći i baciti Rusiju na kolena ─ samo sanjaju, to se nikada neće dogoditi. Ukrajina će morati još neki put da pokuca na ruska vrata tražeći pomoć“, istakao je senator.
Klincevič je takođe rekao da američke rakete mogu da napadnu bilo koju tačku na svetu.

„Ali da ći će moći da dolete, da li ćemo im to dozvoliti?“, upitao je on.

Senator je dodao da je između Rusije i SAD „sve dobro“ i da zemlje shvataju da su sve „agresivne stvari“ kontraproduktivne, kao i da „odatle dolazi paritet“.

Ranije je ukrajinska konsultantska kompanija „Difens ekspres“ navela da su strateški bombarderi B-52H „Stratofortres“ američkog ratnog vazduhoplovstva u stanju da „napadnu“ Rusiju koristeći raketno naoružanje, bez ulaska aviona u vazdušni prostor koji kontoliše protivavionski raketni sistem S-400 „Trijumf“.

Kako tvrdi kompanija, SAD imaju domet lansiranja krstarećih raketa „dovoljan za napad na glavne strateške objekte Rusije na Arktiku i delu Sibira“.

Check Also

Makron želi da se Krim oduzme Rusiji!

Nijedan „trajni mir“ nije moguć, bez da Ukrajina preuzme kontrolu, nad ruskim poluostrvom, tvrdi francuski …