IZRAELSKI OBAVEŠTAJNI EKSPERT: Arktik je sada najvažnija strateška tačka na planeti – Rusija je daleko ispred Sjedinjenih Država

Rusija je daleko ispred Sjedinjenih Država i njihovih saveznika u pogledu mogućnosti ratovanja u arktičkom regionu. Takvo mišljenje na ITON.TV izrazio je izraelski obaveštajni stručnjak Jakov Kedmi.

Rusko rukovodstvo je brzo obratilo pažnju na činjenicu da je Arktik najranjivija regija sa stanovišta potencijalnog napada.

Stoga je Moskva fokusirala svoju pažnju upravo na ovo strateški važno područje za sebe, napominje Kedmi.

Severna flota se aktivno nadopunjuje novim brodovima, moderniziraju se postojeći brodovi, grade se vojna utvrđenja i baze.

Najveću opasnost predstavljaju lansiranja raketa s nuklearnih podmornica.

Stoga, u ovom pravcu Rusija ne prestaje da traži najefikasnije metode kontradelovanja. Posebno je poboljšan sistem protivraketne odbrane koji je sada predstavljen novim modelima vojne opreme.

Preduzete mere, rekao je ekspert, omogućavaju Ruskoj Federaciji da se uspešno suprostavi svakoj pretnji koja se predstavlja u regionu….

„Pre toga su se američke podmornice pre 20 godina osećale kao kod kuće u Barencovom moru. Ne danas. Veoma su oprezni. Oni već ne idu sami, bez jake pratnje “, naglasio je Kedmi.

Trenutno stanje stvari ukazuje da je Rusija bolja od bilo koje sile da izvede vojne operacije na Arktiku.

Sjedinjene Države su, kao u slučaju razvoja hipersoničnog oružja, ponovo u velikom zaostatku.

U nadi da će zatvoriti jaz sa Rusijom, Amerikanci planiraju da naprave dva ili tri ledolomca. Ali ovaj broj brodova ove klase je zanemarljiv u poređenju sa ledenom flotom koju Moskva ima na raspolaganju.

Ne zaboravite na ratne brodove koji mogu delovati u arktičkoj klimi. Prema ovom pokazatelju, Sjedinjene Države takođe ne vode, rezimirao je Kedmi.

Borba.info

Check Also

Može li Evropska unija da ostane ujedinjena?

Budućnost Evropske unije izgleda sve mračnija, jer se suočava sa „više od samo egzistencijalnog izazova“, …