Skandal američkog giganta: Otkriveni zastrašujući detalji!

Kompanija je već priznala da je imala problem, zbog čega je angažovala spoljnog stručnjaka za ljudska prava.

Kompanija Amazon isplatiće 1,9 miliona dolara 700 stranih radnika zaposlenih u skladištima u Saudijskoj Arabiji u okviru nagodbe, zbog kršenja ljudskih prava i teške zloupotrebe radne snage, koja je tamo svakodnevno radila u zastrašujućim uslovima.

Amazon je, još pre u svom blogu priznao da je angažovao stručnjaka za ljudska prava, kako bi se istražilo, šta se tačno u skladištima događalo, a ta spoljna organizacija je zaključila da kompanija krši brojne standarde, uključujući ispodprosečne životne uslove, brojne nepravilnosti u smislu ugovora o radu i isplate plata, kao i neblagovremeno postupanje u vezi s brojnim prigovorima radnika, piše CNBC, prenosi Jutarnji list.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Priča je u dospela u žižu javnosti, još prošlog septembra, kada je Amnesty International izneo svoja otkrića o kršenju prava radnika zaposlenih u skladištima kompanije u toj regiji, uz zaključak da su mnogi, od njih žrtve trgovine ljudima, s posebnim naglaskom, na tome da je Amazon bio svestan rizika da će njihovi radnici u tom delu sveta biti izrabljivani.

O tome su izveštavali i lokalni novinarski istraživački timovi, razotkrivši da su radnici bili prisiljeni da plaćaju i po 2.040 dolara kako bi dobili posao, zbog čega su mnogi od njih, većinom iz Nepala, morali da uzimaju pozajmice, a živeli su u neprikladnim prostorijama punim stenica, neretko i bez pitke vode i osnovnih životnih higijenskih uslova.

Iako se brojka od 1,9 miliona dolara čini visokom, kad se podeli na 700 radnika, svaki bi trebao da dobije oko 2.700 dolara, što i nije tako veliki iznos.

Istovremeno, Amazon je samo prošle godine imao prihod 576 milijardi dolara, odnosno 1,5 milijardi dnevno.

Jutarnji list

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Novi paket američke pomoći Ukrajini uključivaće sisteme pvo i oklopna vozila!

Očekuje se da će novi paket vojne pomoći Ukrajini iz SAD, biti veći nego inače, …